Home

Nieuws 290 x bekeken

Banken willen claim 1,6 miljard van klanten MF Global overnemen

New York - Barclays Capital, Royal Bank of Scotland en de Seaport Group willen claims met een waarde van 1,6 miljard dollar van klanten van het failliette MF Global overnemen.

MF Global was tot 31 oktober het bedrijf dat contracten op met name de agrarische termijnmarkt Chicago afhandelde. De termijnmarkt Chicago geldt als grootste handelsplaats voor graan en soja.
Nadat MF Global falliet ging, bleek 1,6 miljard dollar door klanten, vooral boeren en agrarische handelshuizen, bij MF Global gestald geld verdwenen. Nederlandse partijen willen over de kwestie niets kwijt maar deden voor meest kleinere volumes ook zaken in Chicago. MF Global nam bij contracten als clearinghouse een deel van het risico over, maar verloor een vermogen door investeringen in onder meer Griekse staatsobligaties.
De financiële instellingen bieden rond de 90 procent van de waarde van de claims. Barclays Capital is de investeringsarm van de Britse grootbank Barclays, Royal Bank of Scotland is eveneens een Britse bank en het Amerikaanse Seaport Group koopt en verkoopt vooral bezittingen die in gevaar zijn gebracht door faillissementen.
Het trio wil de claims doorverkopen aan hedgefunds die blijkbaar vertrouwen hebben dat het vermiste geld teruggevonden of teruggevorderd kan worden. Belangrijk strijdpunt zijn de honderden miljoenen dollars aan effecten die MF Global vlak voor het faillissement heeft overgedaan aan Goldman Sach.
Volgens bronnen die persbureau Reuters raadpleegde kreeg MF Global niets terug voor de effecten, die dus mogelijk kunnen worden gezien als een vriendendienst. MF Global werd tijdens de deal geleid door Jon Corzine, een oud-bankier van zakenbank Goldman Sachs.

Of registreer je om te kunnen reageren.