Home

Nieuws 806 x bekeken

‘Arbeidsmarkt in agrofood dreigt vast te lopen’

Den Haag - De arbeidsmarkt in de sectoren agrofood en tuinbouw dreigt vast te lopen. Dat concluderen de gezamenlijke productschappen uit een onderzoek dat ze lieten doen naar de arbeidsmobiliteit.

Werknemers in deze sectoren zijn weinig mobiel en voelen weinig binding met de sector waarin ze werken.
In de onderzochte periode, de jaren 1999 tot 2007, veranderde 20 procent van de 55-plussers in de sector van baan. Van de jongeren tot 25 jaar veranderde 70 procent van baan. Daarbij stapten ze slechts zelden over van de ene naar de andere deelsector.
‘Medewerkers lijken voor een belangrijk deel door toeval in te stromen’, aldus de onderzoekers. Binding aan de regio is belangrijker dan die aan een sector. ‘De agrofoodclusterarbeidsmarkt bestaat niet’, concludeert het onderzoek dan ook.
Vergroting van de arbeidsmobiliteit is nodig, aldus de productschappen, met het oog op de nabije toekomst, als veel ouderen met pensioen gaan. Hoewel de mobiliteit begint bij de werknemer, zou er voor werkgevers een belangrijke rol zijn weggelegd. Zij kunnen duidelijker informatie aan werknemers geven over hun mogelijkheden in de eigen organisatie en daarbuiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.