Home

Nieuws 960 x bekeken

’Anti-drijfmestimport-minister’ Noordrijn-Westfalen mogelijk exit

Düsseldorf – De regering van de bevolkingsrijkste Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is gevallen. Dat betekent ook dat aan het bewind van landbouw- en milieuminister Johannes Remmel mogelijk een eind komt. Dat hangt af van de uitslag van de verkiezingen die in de eerste week van mei zullen worden gehouden.

Remmel maakt deel uit van de partij Bündnis 90/ Die Grünen, de coalitiepartner van de SPD in de over een begrotingskwestie gestruikelde deelstaatsregering. Sinds zijn aantreden als bewindsman in juli 2010 heeft Remmel zijn groene politieke inborst geen geweld aangedaan. In Nederland drong hij door tot het nieuws met zijn pogingen om een eind te maken aan de stromen mest die vanuit Nederland door de Noordrijn-Westfaalse boeren worden geïmporteerd. Remmel vond dat slecht voor het milieu, maar had met zijn verbod uiteindelijk weinig succes, daar het afketste op bezwaren van Brussel.
De groene minister toonde geheel volgens de partijlijn ook een scherp profiel op het gebied van het dierenwelzijn. Megastallen verhogen dit welzijn volgens hem niet en daarom lanceerde hij voorstellen om de omvang van de stallen te beperken, met name in de pluimveehouderij. In deze sector zorgde hij ook voor beroering met een rapport waaruit bleek dat bijna alle vleeskuikens antibiotica krijgen toegediend. Remmel knoopte daaraan de conclusie vast dat er ook illegale groeibevorderaars worden ingezet, want anders zou het massieve verbruik niet te verklaren zijn. Afgezien van de vraag of die beschuldiging hout snijdt, was het wel zo dat de bevindingen in het rapport het een en ander in beweging hebben gebracht, zowel in de sector als in het bondslandbouwministerie in Berlijn. Een deel van de kritiek van Remmel keerde niettemin als een boemerang naar hem terug, omdat bondsbewindsvrouw Ilse Aigner hem voorhield dat er kennelijk veel mis is met de controle in Noordrijn-Westfalen.
De gesneuvelde regeringscoalitie in Düsseldorf was een minderheidsregering. Als de partners in mei geen meerderheid halen, ligt het dus niet voor de hand dat deze combinatie terugkeert in de aan Limburg, Gelderland en een stuk van Overijssel grenzende deelstaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.