Home

Nieuws 1313 x bekeken

Agrifirm Group boekt lager resultaat en zet minder voer af

Apeldoorn – Agrifirm Group heeft in 2011 een nettoresultaat geboekt van 10 miljoen euro, een daling van 14 miljoen euro ten opzichte van 2010. De coöperatie wijt het mindere resultaat aan een scherpere prijsstelling in de ledenbedrijven Agrifirm Plant en Agrifirm Feed.

Daarbij spelen mindere resultaten van bedrijven waar Agrifirm een minderheidsbelang in heeft, mee.
Het concern zag de afzet van mengvoer en vochtrijke voeders afnemen.
De deelnemingen, waaronder handelsbedrijf Cefetra, pluimveevleesproducent Plukon en mouterij Holland Malt, noteren voor 2011 een resultaat van 5,6 miljoen euro, tegen 13,6 miljoen euro in 2010.
De omzet van Agrifirm steeg in 2011 met 300 miljoen euro naar 2,3 miljard euro. De omzet steeg door hogere prijzen van grondstoffen voor veevoer, granen en kunstmest en niet door een hoger afzetvolume.
De afzet van mengvoeders daalde van 4,3 naar 4,1 miljoen ton, terwijl de afzet van vochtrijke voeders met 100.000 ton is afgenomen tot 2,1 miljoen ton. Directeur Wim Maaskant van Agrifirm Feed stelt niettemin dat Agrifirm Feed ”in een krimpende markt het marktaandeel heeft weten uit te breiden.”
De markt zag gemiddeld afzetvolumes volgens Maaskant sterker teruglopen dan Agrifirm Feed.
Uit het nettoresultaat van de onderneming wordt 3 miljoen euro gereserveerd voor ledenvoordeel terwijl 7 miljoen wordt toegevoegd aan het eigen vermogen.
Algemeen directeur Ton Loman is optimistisch: ”Natuurlijk zijn we niet tevreden over de winstdaling, maar als je goed analyseert dan zie je dat we met kernactiviteiten goed op koers liggen.” Agrifirm zal volgens Loman de vruchten gaan plukken van investeringen in innovaties.
Bij Agrifirm Plant is de collectie van graan, aardappelen, uien en peen gedaald van 691.300 naar 663.200 ton. De afzet van kunstmest steeg 30.000 ton tot 391.000 ton terwijl de financiële omzet met gewasbeschermingsmiddelen is toegenomen van 104,9 tot 119,5 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.