Home

Nieuws 733 x bekeken

Aanhoudende droogte vergroot kans op natuurbranden

Doetinchem - Door de aanhoudende droogte is in het midden en westen van Brabant een verhoogde kans op natuurbranden.

De veiligheidsregio heeft voor het gebied code oranje afgekondigd. Vorig jaar gebeurde dat voor het eerst op 10 april. Het droge weer heeft voor de landbouw nu weinig betekenis, maar kan de beschikbaarheid van voeding voor weidevogels beperken.
Omdat het de laatste weken weinig heeft geregend is de natuur verdroogd. Als er brand uitbreekt, kan deze zich daarom snel uitbreiden. De wachttoren op het Belgische deel van de Kalmthoutse Heide, waar vorig jaar 600 hectare afbrandde, wordt sinds vorige week bezet.
De Unie van Waterschappen benadrukt dat Nederland nog geniet van een gezonde rivierwaterafvoer, wat vooral te danken is aan ruime sneeuwval in de winter. “Het grondwaterpeil is uitstekend”, aldus een woordvoerder, “en er is nog weinig groei en dus verdamping.”
Langdurig weer kan voor wintergewassen slecht uitpakken, maar deze zijn nog niet ontwikkeld tot een stadium waarin ze veel water nodig hebben. Agrarische natuurbeheerders maken zich wel enigszins zorgen over op met name klei- en klei-op veengronden, die de beschikbaarheid van voedsel voor weidevolgens beperkt.
Door droogte op graslanden wordt de bodem hard en kruipt het bodemleven dieper in de grond.

Of registreer je om te kunnen reageren.