Home

Nieuws 4573 x bekeken 8 reacties

Stallen niet goed afgedicht bij ruiming kalkoenen

Den Haag – De ruiming van het kalkoenbedrijf in Kelpen is zondag stilgelegd omdat er technische problemen waren.

Hierdoor duurde het dodingsproces te lang en gingen sommige kalkoenen niet dood. Dat zegt staatssecretaris Henk Bleker van landbouw na vragen van CDA-kamerlid Henk Jan Ormel. ”Op verzoek van de veehouder en in overleg met de NVWA is zondag besloten te stoppen en maandag met een nieuw ruimingsteam te werken”, zegt Bleker.
Bij de ruiming was de stal onvoldoende afgedicht, waardoor de dieren minder snel gedood werden dan gebruikelijk. Tussen de dode dieren werden nog levende dieren gevonden. Bleker betreurt dit voorval. Hij zal het bedrijf dat de ruiming uitvoert hierop aanspreken en de werkwijze aanscherpen. Aangifte doen van dierenmishandeling, zoals de Partij voor de Dieren voorstelt, doet de staatssecretaris niet. De ruiming zal wel streng geëvalueerd worden.
PVV-kamerlid Dion Graus vindt dat de controle op het vervoersverbod onvoldoende is. ”Ik heb zaterdagnacht na invoering van het vervoersverbod met twee auto’s anderhalf uur door het gebied gereden. Daarbij hebben we geen enkele controle gezien. Pas na 1,5 uur zagen we een jeep van de NVWA in het dorp Kelpen. Dit is niet voldoende. Beter is dat het leger wordt ingezet, zodat op elke uitvalsweg een controle is.”
Bleker wijst dit af. ’’De controle op naleving is vooral gericht op de pluimveebedrijven in het gebied. Deze worden meermaals per etmaal bezocht om te kijken of er transportbewegingen zijn”, aldus Bleker. Voor controle op gewone auto’s was volgens de staatssecretaris geen aanleiding, omdat hobbydieren niet geruimd hoeven worden.
Bleker vindt de actie van Graus om door het gebied te gaan rijden minder verstandig. ”Ik heb geen twijfel aan de goede intenties van de heer Graus, maar ik vind het niet verstandig om in die fase van een uitbraak als politicus actief te zijn in het gebied. Dat geldt ook voor een staatssecretaris.”
In het beperkingsgebied zijn permanent twee buitengewoon opsporingsambtenaren van de NVWA actief voor toezicht. De politie heeft op dit moment geen rol in de controle. Er zijn tot dindagmiddag nog geen overtredingen vastgesteld.

Laatste reacties

 • Mulders

  Goed bezig Graus.... Idioot!!!

 • anton1937

  Graus is een schreeuwer die geen verstand heeft van dierhouderij anders was hij weggebleven bij een besmet bedrijf. In landbouwtermen Graus schreeuwt en heeft geen wol.

 • swart260

  Als iemand urenlang bewust rondrijdt in een gebied met een vervoersverbond, dan is hij ook medeverantwoordelijk als een nieuw geval van besmetting waar dan ook gevonden wordt!! Een dierenliefhebber zou dit niet op zijn geweten willen hebben.

 • Spotvogel

  Mulders, Anton en Swart, ga eerst maar eens nadenken waarom er nu in Kelpen-Oler vogelgriep uitbreekt op een paar kilometer afstand van de plaats waar vorig jaar bij Ell een pluimveebedrijf afbrandde. En waarom er in 2003 als waanzinnigen door LNV geruimd is zonder dat er echte besmetting was! Die boeren moeten daar gewoon weg omdat de Staat andere plannen met dat gebied heeft. Lees mijn dossiers 'de Pestvogels van Veerman' en 'Wachten op de Pandemie' en ben maar blij met zo'n gewetensvol en actief controlerend parlementslid als Dion Graus. O ja, en ik beschreef zondagavond al in het forum 'Bleker rekent op betamelijkheid jagers bij winterse omstandigheden' wat er bij Kelpen-Oler wérkelijk aan de hand is. Kwestie van dossierkennis!

 • gerardb

  Gij zijt nog steeds de goeiste he, spotvogel?

 • Spotvogel

  Nee Gerard, maar ik kan er slecht tegen dat er boerenfamilies en stallen vol levende dieren worden geslachtofferd ten dienste van het megakapitaal! En ik kén mijn dossiers!

 • Gebr.hendrikx

  Het is goed dat Bleker de werkwijze aanscherpt.
  Onnodig mensen-en dierenleed moet voorkomen worden.

 • Spotvogel

  Dit massacre was niet nodig geweest als er minder overhaast te werk zou zijn gegaan. Het was brute dierenmishandeling waarvan bij het Europese Hof melding gemaakt zal worden.(is al gebeurd vanuit de Senaat hoor ik zojuist) De journaalbeelden logen er niet om. Ons land toont zich op steeds meer fronten een onversneden onderontwikkelde negorij!Lang leve het neoliberaal-confessionele populisme!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.