Home

Nieuws 572 x bekeken laatste update:7 mrt 2012

Meerstad volledig naar gemeente Groningen

Den Haag – Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) heeft haar deelname aan het Groningse woningbouwproject Meerstad beëindigd.

Het ministerie heeft haar rechten en plichten als aandeelhouder in de Grond Exploitatie Maatschappij Meerstad (GEMM) overgedragen, waardoor de gemeente Groningen de enige aandeelhouder wordt van het project. De waarde van het aandeel van ELI in Meerstad bedroeg 24,5 miljoen euro, bestaande uit 274 hectare grond plus 9,6 miljoen euro in liquide middelen. Dit is overgedragen aan de provincie Groningen. ”Deze middelen worden ingezet voor de in Meerstad te realiseren groene doelen, waaronder de Ecologische Hoofd Structuur (EHS)”, aldus een woordvoerder van het ministerie.
Van de middelen die het ministerie heeft overgedaan aan de provincie betaalt de provincie 5 miljoen euro aan de gemeente, als enig overblijvend aandeelhouder van Meerstad. Tot nu toe waren er acht aandeelhouders, vier private en vier publieke partijen.
Staatssecretaris Henk Bleker was destijds voorzitter van de Landinrichtingscommissie Meerstad. In het project werden op 4.000 hectare woningen, een bedrijventerrein en natuur aangelegd. Het project kwam in opspraak omdat tussenpersonen zich bij de verwerving van en handel in landbouwgrond flink bevoordeeld hebben.
De uitvoering van he project werd in 2008 gestart, waarna de ambities als gevolg van gebrek aan belangstelling voor de woningen, naar beneden werd bijgesteld.
De gemeente Groningen heeft nu de verantwoordelijkheid voor verdere ontwikkeling van het project.

Of registreer je om te kunnen reageren.