Home

Nieuws 427 x bekeken

Zorg over blauwtongvrije status na 15 februari

Zoetermeer – De VanDrie Group maakt zich zorgen over de situatie die ontstaat nadat Nederland op 15 februari de Blauwtongvrije status verkrijgt.

Dat bleek tijdens de bestuursvergadering van het Productschap Vee en Vlees. Nederland krijgt die status gelijk met België, Luxemburg en Duitsland. De Europese bestrijdingsrichtlijn voor blauwtong wordt echter pas in mei aangepast.

Volgens directielid Henny Swinkels van de VanDrie Group en tevens bestuurslid van het PVV dreigt daardoor een onduidelijke situatie te ontstaan waarin van alles kan gebeuren. Swinkels pleit ervoor om de termijn zo kort mogelijk te houden en zo mogelijk eerder de Europese bestrijdingsregels van kracht te laten worden.

Swinkels wees er tijdens de vergadering op dat sommige Duitse deelstaten toch doorgaan met vaccineren tegen blauwtong, ondanks de Berlijnse toezegging dat dit niet meer gebeurt. Het ministerie van ELI bevestigde in het bestuur dat sommige Duitse staten dit inderdaad overwegen.
Het PVV gaat helderheid vragen bij het ministerie over de situatie die ontstaat na 15 februari.Of registreer je om te kunnen reageren.