Home

Nieuws 485 x bekeken

Veerman vindt herziening pachtwet noodzakelijk

Goes – De herziening van de pachtwet is strikt noodzakelijk.

Dat zegt oud-minister van landbouw Cees Veerman, op het ZLTO-evenement Agri en Aqua. De pachtwet moet verder geflexibiliseerd worden, maar dat is mij als minister niet gelukt, omdat de Tweede Kamer het niet wilde, zegt Veerman.

De CDA-coryfee zegt dat de pachtwet in het leven is geroepen om de pachter te beschermen voor de 'boze grondeigenaar'. "Bij het inrichten van de pachtwet in de jaren dertig was het perspectief totaal anders dan nu. De wet moet aangepast worden aan de actuele situatie. Maar blijkbaar zit de angst voor de boze grondeigenaar te diep", zegt Veerman.

Hij fundeert zijn standpunt met de opkomst van grijze pacht en onjuist gebruik van het pachtrecht, bijvoorbeeld door sofa-pachtboeren. “Die pachten grond voor 600 euro en verpachten het vervolgens jaarlijks voor een veelvoud hiervan voor de teelt van spruiten of aardappelen”, aldus Veerman.

Of registreer je om te kunnen reageren.