Home

Nieuws 327 x bekeken 3 reacties

Toegevoegde waarde landbouw stijgt ondanks recessie

Voorburg – De toegevoegde waarde van de landbouw, bosbouw en visserij is in het vierde kwartaal van 2011 met 5,5 procent gestegen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in haar overzicht van de Nederlandse economie.

De groei is opvallend. De totale Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van 2011 juist gekrompen met 0,7 procent.
Volgens een CBS-woordvoerder is de categorie, waarvan landbouw verreweg de grootste component is, minder conjunctuurgevoelig dan andere sectoren. Ook de voedingsmiddelenindustrie liet daardoor een groei van enkele procenten optekenen. Het contrast met vooral de industrie en energiebedrijven, die de toegevoegde waarde met 4,8 procent zagen dalen, is groot.
”Mensen blijven eten en de productie laat zich niet, zoals in een fabriek, van de ene op de andere dag aanpassen. Het is ook daarom dat ik eigenlijk geen duidelijke daling verwacht voor dit jaar. De 5,5 procent groei is overigens ook voor de sector uitzonderlijk”, aldus de woordvoerder, en mogelijk vooral het gevolg van mild weer in het vierde kwartaal.
Voor de sector lijkt het wel zorgwekkend dat de consumptieve bestedingen van huishoudens met 1,8 procent zijn gedaald ten opzichte van een jaar eerder, waar in het derde kwartaal de jaar-op-jaar-daling beperkt bleef tot 1,2 procent. Hoewel vooral minder kapitaalgoederen worden gekocht, zoals televisies of auto’s, kan uiteindelijk ook minder aan voeding worden besteed.
Marktonderzoeksbureau GfK Panel Services rekent daarom ook meer koopjesjagers en een vlucht van consumenten van speciaalzaken als slagers en groentenboeren naar de goedkoper geachte supermarkt.

Jan-Cees Bron

Laatste reacties

  • koestal

    boeren zaten nog op achterstand ,ook veel boeren hadden nog onbetaalde rekeningen

  • koestal

    boeren zaten nog op achterstand ,ook veel boeren hadden nog onbetaalde rekeningen

  • Mozes

    Meer dure kindervoeding in Azië verkopen kan de lagere koopkracht in Europa compenseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.