Home

Nieuws 422 x bekeken 3 reacties

Stro-affaire kost overheid 100.000 euro aan vergoeding

Den Haag – Het ministerie van landbouw heeft 101 aanvragen gekregen voor vergoeding van het ophalen en vernietigen van stro dat illegaal was geïmporteerd uit Turkije en Servië. Het gaat in totaal om een bedrag van ongeveer 100.000 euro. Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

Dienst Regelingen beoordeelt de aanvragen en is per 1 februari begonnen met uitbetalen van de schadevergoeding. De verwachting is dat de betaling binnen twee weken is afgerond.

In december werd duidelijk dat er in Nederland meerdere partijen stro uit Turkije waren ingevoerd. Import van stro is echter niet toegestaan vanuit Turkije, omdat in dit land jaarlijks veel gevallen van mond- en klauwzeer zijn. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft de strohandelaren hierover verkeerd geïnformeerd. Ook de Belgische douane in de haven van Antwerpen heeft geen actie ondernomen toen het Turkse stro de EU werd ingevoerd.

Een deel van het Turkse stro dat tussen oktober en december in Nederland werd ingevoerd, is doorgevoerd naar Duitsland en Denemarken. Het stro dat naar Duitsland is geëxporteerd is door de Duitse handelaar opgehaald bij zijn afnemers en verzameld. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit NVWA zal het stro daar ophalen en vernietigen. De Deense autoriteiten hebben het stro dat in Denemarken was verhandeld reeds vernietigd.

Bij de dertien bedrijven die ongemengd Turks stro hebben ontvangen is de derde klinische controle op MKZ afgerond. Er zijn geen verschijnselen gevonden. Er volgt nog een bloedonderzoek. In totaal kregen 131 bedrijven Turks stro. De meeste bedrijven kregen Turks stro dat vermengd was met ander stro.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hoop alleen dat Bleker de verantwoordelijke NVWA mensen eruit schopt. Zijn nergens geschikt voor. Deze drie komen bovenop die 100 die toch al overbodig waren.

 • no-profile-image

  ???????????

  Hoezo illegaal geimporteerd, hier was toestemming voor!!!!!
  AGD doe je werk goed, de sector word al vaak genoeg in een kwaad daglicht gezet, daar hoeft u geen schepje bovenop te doen!

  Groet Jan.

 • broerkoers

  heeft wel 350000 gekost hoe kan bleeker dan zeggen 100000 euro verkeerde berichten

Of registreer je om te kunnen reageren.