Home

Nieuws 956 x bekeken

SVZ draait weer met winst na reorganisatie

Breda – Dochterbedrijf SVZ van coöperatie Cosun heeft vorig jaar met winst gedraaid. De producent van fruit- en groenteningrediënten draaide in 2008, 2009 en 2010 met verlies.

Cosun heeft SVZ vorig jaar gereorganiseerd, zei directievoorzitter Robert Smith bij de presentatie van de jaarcijfers. ”SVZ concentreert zich op concentraten en puree. De ingevroren producten zijn afgestoten.”

Ook de andere dochterbedrijven boekten een positief resultaat. Suiker Unie profiteerde van de hoge suikerprijs, zegt Smith. ”En we konden veel suiker verkopen. Ook waren de bieten van goede kwaliteit, waardoor de campagne uitstekend verliep.”

Aardappelverwerker Aviko had last van de volatiele aardappelprijs. Smith: ”In de eerste helft van 2011 waren aardappelen duur en in de tweede helft goedkoop. Daar zit een factor vijf tussen, die Aviko niet kan doorberekenen aan de afnemers. Daardoor kwam Aviko in de tweede helft van 2011 in de rode cijfers. Maar over heel 2011 draaide Aviko met winst.”

Inulineproducent Sensus had te maken met hoge hectareopbrengsten. Smith: ”Maar de groei in de afzet van inuline vlakt af. Bovendien zijn er grote voorraden, waardoor Sensus dit jaar minder cichorei contracteert.”

Cosun verkocht in 2011 Nedalco (alcohol) en Unifine (bakkerij-ingrediënten). Toch bleef de omzet stabiel op 1.776 miljoen euro. Smith: ”Dat hadden we niet verwacht, maar de bedrijven kregen hogere prijzen voor suiker, aardappelproducten en veevoer.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.