Home

Nieuws 280 x bekeken

SER: schappen kunnen niet zomaar gelden overhevelen

Zoetermeer - De Sociaal Economische Raad (SER) wijst in een brief productschappen erop zorgvuldig te opereren bij het overhevelen van taken en middelen aan private organisaties.

Volgens de SER inventariseren enkele schappen op dit moment de mogelijkheid een deel van de taken en middelen aan private partijen over te dragen. De SER stelt dat daarvoor toetsingskaders zijn om zorgvuldig om te springen met publieke middelen. Volgens de SER behoren gelden die door ondernemers bij elkaar zijn gebracht ook toe aan deze ondernemers.

De discussie is actueel geworden na de politieke besluitvorming over de toekomst van de schappen. Naar het zich nu laat aanzien, zullen de schappen in ieder geval een aantal taken verliezen. Daarvoor kijken zij naar private voortzetting. De SER wil voorstellen voor dergelijke overheveling tijdig beoordelen op wettelijke en financiële onderbouwing. De SER heeft een toezichtstaak op de productschappen.

Het Productschap Tuinbouw (PT) stelde maandag in haar bestuursvergadering dat een dergelijke overheveling niet aan de orde is binnen het PT.

Of registreer je om te kunnen reageren.