Home

Nieuws 297 x bekeken

Rechter: zware aanklacht tegen Monsanto geen rechtszaak waard

New York – Een federale rechter heeft een aanklacht van biologische boeren tegen Monsanto verworpen. Volgens de rechter, Naomi Buchwald, was sprake van een ”doorzichtige poging een controverse te doen ontstaan, waar er geen is.”

Dat het niet tot een rechtszaak komt, lijkt een klap in het gezicht van de milieubeweging. De biologische boeren, verenigd in de OSGATA-associatie, hebben Monsanto samen met tientallen andere kleinere organisaties aangeklaagd omdat deze met intimidatie zou proberen zaaigoed af te zetten. Monsanto zet boeren die eerst wel en daarna geen zaad meer afnemen, volgens de aanklagers op een zwarte lijst met bedrijven die Monsanto niet meer als klant wil.
Monsanto heeft volgens de organisatie veel boeren onterecht aangeklaagd voor illegale teelt van transgene variëteiten van Monsanto. De percelen van boeren worden volgens de aanklagers juist ”vervuild” met overgewaaid transgeen zaad van andere percelen. Tussen 1997 en april 2010 startte Monsanto 144 zaken vanwege het schending van één van haar patenten.
Volgens rechter Buchwald is de kans dat een biologische boer wordt aangeklaagd door Monsanto vanwege overtreding van het patentrecht niet groot, omdat de kosten van een zaak hoog zijn en biologische boeren geen doelgroep zijn.
Volgens een woordvoerder van Monsanto betekent de uitspraak van Buchwald dat ”een historische mythe” die vooral via het internet in leven zou worden gehouden, is vernietigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.