Home

Nieuws 406 x bekeken

Onderzoek: ethanolproductie bedreigend voor Canadese veehouderij

Guelph – De groei van de ethanolproductie in Canada heeft negatieve effecten op de veehouderijproductie. Dat blijkt uit een onderzoek van het George Morris Centre, het agrarisch onderzoekscentrum van Canada.

Het onderzoek van het Morris centre is gedaan op verzoek van de Canadian Pork council (CPC), de Canadian cattlemen’s Association en de Canadian Meat Council.
De onderzoekers concluderen dat de Canadese ethanolproductie een verhoging van de voergraanprijs hebben veroorzaakt van 15 tot 20 dollar per ton in het oosten en 5 tot 10 dollar per ton in het westen van Canada. De Canadese ethanolproductie resulteerde daardoor in stijgende verliezen voor de veehouderij tot 130 miljoen dollar per jaar.

De strategie van Canada om te komen tot een 10 procent aandeel van ethanol in het totale verbruik, zal leiden tot een serieus tekort aan voergranen voor de veehouderij, vooral in de oostelijke productiegebieden, zo verwacht het onderzoeksinstituut.

De Canadese ethanolindustrie is de laatste jaren opgezet met behulp van stevige overheidssubsidiëring door federale en provinciale overheden. Er wordt gewerkt met verplichte bijmenging in de benzine en er gelden voordelen voor consumenten.

Of registreer je om te kunnen reageren.