Home

Nieuws 322 x bekeken

Nederland voert veel water uit buitenland in

Enschede – Nederland importeert per jaar 71 gigakuub (Gm3) aan waterverbruik. Daarmee komt Nederland op de negende plaats in de wereldranglijst, die wordt aangevoerd door de Verenigde Staten (234 Gm3), gevolgd door Japan (127 Gm3) en Duitsland (125 Gm3).

Dat blijkt uit een studie van Arjen Hoekstra en Mesfin Mekonnen van de Universiteit Twente. Het onderzoek wordt dinsdag (vandaag) gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Pnas.


Volgens de onderzoekers zijn veel landen zich niet bewust van de mate van afhankelijkheid van water in het buitenland. Met hun onderzoek willen ze inzichtelijk maken in welke mate landen hun waterverbruik importeren via landbouwproducten of andere producten.


De onderzoekers maken onderscheid in groen, blauw en grijs waterverbruik. Groen verbruik komt uit hemelwater, blauw uit oppervlakte- of grondwater en grijs verbruik heeft te maken met vervuiling van het water, bij voorbeeld door afspoeling van meststoffen en bestrijdingsmiddelen.


Landbouw is een belangrijke slokop van water. Veel ingevoerd waterverbruik komt voor rekening van oliehoudende gewassen als soja, palmolie, zonebloem en koolzaad. Een andere belangrijke waterverbruiker is de katoenproductie.


China is de grootste waterverbruiker met een watervoetafdruk van 1368 Gm3 per jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.