Home

Nieuws 346 x bekeken

NVWA wil waarschuwing voor te veel jodium

Den Haag - Als het aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ligt, wordt op alle verpakkingen van levensmiddelen en supplementen waar veel jodium in zit, een waarschuwing gezet.

Volgens de NVWA moeten met name risicogroepen zoals zwangere vrouwen, kinderen of personen met een schildklieraandoening beter worden beschermd. Dat meldde de instantie vrijdag.

Jodium is een mineraal dat belangrijk is voor de schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. Gezonde mensen krijgen bij een normaal eetpatroon voldoende jodium binnen. Een jodiumtekort ontstaat alleen als iemand weinig brood eet of geen zout gebruikt waar jodium inzit.

Een tekort kan bij kinderen leiden tot groeiachterstand, een verminderd leervermogen en soms tot dwerggroei. Bij zwangere vrouwen verhoogt een tekort het risico op vroeggeboorte, miskraam en doodgeboorte. Een teveel kan echter de gezondheid schaden.

Er bestaat vooralsnog geen Europese wetgeving over de maximale gehaltes van jodium in jodiumrijke producten of supplementen. Enkele fabrikanten plaatsen al wel vrijwillig een waarschuwing. Volgens de NVWA zou het beter zijn als die verplicht wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.