Home

Nieuws 300 x bekeken

Minister wil vrijstelling kwekersrecht

Den Haag – Nederland is voor volledige vrijstelling van het kwekersrecht, onder voorwaarde dat belangen van andere belanghebbenden, zoals chemiebedrijven, niet worden geschaad. Dat meldt staatssecretaris Henk Bleker van landbouw.

Bleker wil voorkomen dat innovaties van bijvoorbeeld chemische bedrijven of farmacybedrijven worden ’misbruikt’ door een plantaardige toevoeging. Bleker kiest hiermee voor een iets andere bewoording dan voorheen, waarbij hij voorstander was van een beperkte kwekersvrijstelling.
Bleker verwacht dat Nederland en Duitsland samen kunnen optrekken in de Europese discussie over het kwekersrecht. Binnenkort wordt het kwekersrecht in Brussel behandeld, tijdens de Raad van concurrentievermogen.

Nederlandse Kamerleden willen graag samen optrekken met Duitse parlementariërs als het gaat om vrijstelling van kwekersrecht. Recent werd in de Duitse Bundestag een motie aangenomen voor vrijstelling. In de Tweede Kamer lijkt ook een meerderheid voor deze motie die het CDA wil indienen.

Als de motie wordt aangenomen zal het Nederlandse parlement in navolging van het Duitse parlement een brief aan Brussel schrijven over de kwestie. Het is niet gebruikelijk dat een parlement haar standpunt uit in Brussel.

Behandeling van de biopatent-richtlijn, waar het kwekersrecht onder valt, staat voorlopig niet geagendeerd in Brussel. Daarom wil het Nederlandse parlementslid Esther de Lange (CDA) samen met Duitse collega’s het onderwerp op de agenda zetten bij behandeling van het wettelijke kader rondom octrooien, dat volgende week plaats vindt.

”Of het uiteindelijk moet gaan om een volledige of een gedeeltelijke kwekersvrijstelling kunnen we pas bespreken als ook andere lidstaten hierover willen praten. Voorlopig hebben alleen Duitsland en Nederland aandacht voor het onderwerp”, aldus De Lange.

Of registreer je om te kunnen reageren.