Home

Nieuws 187 x bekeken

Lidstaten sluiten bondgenootschappen voor nieuw GLB

Den Haag - Frankrijk en Spanje pleiten samen voor de instandhouding van het Europese landbouwbudget.

In een gezamenlijke verklaring stellen de twee lidstaten een verlaging niet te zullen accepteren. Ook bekritiseren zij de plannen van eurocommissaris Dacian Ciolos voor de herverdeling van de middelen over de lidstaten. Frankrijk en Spanje vinden dat dit veel geleidelijker aan moet gebeuren.
Nu de onderhandelingen over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in volle gang zijn, sluiten lidstaten steeds vaker onderling verbonden in de hoop meer gewicht in de schaal te kunnen leggen. Vorige week kwamen de twee landbouwgrootmachten Duitsland en Frankrijk ook al met een gezamenlijke notitie. Daarin wordt onder meer geageerd tegen de vergroeningsvoorstellen. Daarnaast willen de twee lidstaten meer vrijheden om inkomenstoeslagen binnen een land te verdelen.
Nederland laat zich evenmin onbetuigd. Staatssecretaris Henk Bleker reisde vorige week naar Spanje en Portugal om daar met zijn collega’s over het GLB te spreken. In Spanje vond hij een bondgenoot in zijn strijd voor de flexibilisering van het vergroeningsbeleid. Met Portugal daarentegen konden weinig zaken worden gedaan. De komende maanden is Bleker van plan ook nog naar onder meer Italië, Frankrijk en Polen af te reizen.

Of registreer je om te kunnen reageren.