Home

Nieuws 276 x bekeken

Landbouwbewindsman Nedersaksen wil 'glazen' stallenbouw bevoordelen

Hannover- Landbouwminister Gert Lindemann van Nedersaksen wil agrariërs die ’glazen’ stallen bouwen bevoordelen bij de investeringssubsidiëring. Ook bedrijven die aan de door Lindemann gelanceerde dierenwelzijnsdoelstellingen voldoen moeten op een bonus kunnen rekenen.

Met dit soort maatregelen hoopt hij dat het maatschappelijk aanzien van de boeren zich verbetert, evenals de reputatie van de vee- en varkenshouderij. Die reputatie is momenteel niet goed, erkent Lindemann.

De CDU-politicus heeft er tevens begrip voor dat de burgerij zich verzet tegen megastallen. De reclame speelt hierin naar zijn mening een kwalijke rol, daar deze een beeld van de landbouw suggereert dat al minstens 40 jaar niet meer bestaat. ”Als consumenten grote stallen zien, voelen ze zich vanwege allerlei enge berichten in de media over de moderne productiedierenhouderij geïrriteerd en onzeker. Zelfs daar waar aantoonbaar geen gevaar bestaat voor de gezondheid van de omwonenden rijst verzet alleen door het gevoel dat er iets gevaarlijks kan gebeuren. Dat kan worden voorkomen, als men zich open opstelt over waar men mee bezig is en de burger erbij betrekt. ’Glazen’ stallen, waar voorbijgangers naar binnen kunnen kijken, kunnen daarbij hun diensten bewijzen,” zet Lindemann uiteen in het Hamburger Abendblatt.

Ook spreek hij zich uit tegen situaties waarbij boeren in de praktijk fungeren als loonwerker in opdracht van grote concerns waar investeringsmaatschappijen en hedgefondsen het voor het zeggen krijgen. ”Die ontwikkeling moeten we in de gaten houden, want dat probleem komt op kousenvoeten. Het begint ermee dat de boer zijn kuikens en het voer van een grote onderneming krijgt en dan als het ware in loondienst werkt. Dat is dan niet meer de klassieke bedrijfsvoering die we in Nedersaksen willen behouden.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.