Home

Nieuws 658 x bekeken 1 reactie

Landbouw leidt tot waterschaarste

Enschede – Ruim 2,6 miljard mensen hebben minstens één maand per jaar te kampen met waterschaarste. Met name de landbouw is daarvoor verantwoordelijk.

Dat blijkt uit een internationaal onderzoek, geleid door hoogleraar waterbeheer Arjen Hoekstra van de Universiteit Twente. De landbouw onttrekt 92 procent van al het zoetwater; industrie en huishoudens verbruiken beide 4 procent. Met name in India, Pakistan en Bangladesh leidt dat tot grote problemen. 
”Voor het eerst is nu de waterschaarste per maand in kaart gebracht”, zegt Hoekstra. ”Normaal wordt gekeken naar het gemiddelde per jaar, maar dat geeft geen goed beeld van de werkelijke omvang van de problemen.” Daarnaast laat de studie zien welk effect de consumptie heeft op de waterhoeveelheid in bepaalde gebieden. ”Als wij aardbeien uit Zuid-Spanje eten, draagt dat bij aan de problemen in de wetlands daar. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de import van katoen uit Oezbekistan.”
Het onderzoek van Hoekstra maakt deel uit van een groter project over watergebruik. Eerder bracht de groep papers uit over de productie van gewassen en vlees. De studies kunnen een rol spelen in de keuzes die bedrijven, boeren en anderen maken met betrekking tot productiewijze- of locatie.
Volgens het Wereld Natuur Fonds tonen de resultaten van Hoekstra aan dat het gebruik van water grote gevolgen kan hebben voor economie en ecologie. Directeur Johan van de Gronden stelt daarom dat er andere landbouwmethodes nodig zijn om de wereldwijde schaarste te verminderen.

Eén reactie

  • siegert

    Logisch, gebruik geen water, dus geen voedsel, dus sterven de mensen.
    Probleem opgelost, dan is er weer water genoeg

Of registreer je om te kunnen reageren.