Home

Nieuws 1182 x bekeken

Kumac verwerkt 57 procent meer varkensmest

Deurne – Kumac, de mestverwerkingsfabriek van Demac (Deurnese mineralenafzetcoöpertie) en Loonbedrijf Kuunders heeft afgelopen jaar 77.000 kuub varkensmest verwerkt.

Dat is 57 procent meer dan de 49.000 kuub dan in 2010 ter verwerking werd aangeboden.

Kumac is in 2008 opgestart om collectief varkensmest te verwerken. Boeren hebben hiervoor een overeenkomst afgesloten voor een periode van vijf jaar. Elke maand wordt een gelijke hoeveelheid mest geleverd. ”We zien een grote toename in het volume varkensmest dat we in 2011 hebben verwerkt. De animo is zeer groot”, aldus John Paassen van Kumac.


Met het oog op de grotere vraag naar mestverwerking opent Mestac eind 2012 een nieuwe mestverwerkingsinstallatie in IJsselstein. Deze installatie gaat 100.000 kubieke meter varkens- en rundveemest verwerken. De informatiebijeenkomsten om deel te nemen aan het project in IJsselstein trokken rond de 180 varkens- en rundveehouders. Hiervan zijn er al 35 lid geworden van Demac om de mest te gaan verwerken in de installatie in IJsselstein. De capaciteit van de huidige installatie in Deurne blijft komend jaar rond de 75.000 tot 80.000 kuub.


Boeren hebben nog tot 1 maart de tijd om aan te geven of ze mest willen gaan verwerken in IJsselstein. Hierna zal door Mestac worden bepaald met welke capactiteit begonnen gaat worden. ”Dit hangt af van het aantal deelnemers en het volume mest dat elk van deze deelnemers verwerkt wil zien. We willen in ieder geval 100.000 kuub gaan verwerken”, aldus Paasen.

Of registreer je om te kunnen reageren.