Home

Nieuws 400 x bekeken

Kroatië worstelt met eerste EU-landbouwsubsidies

Luxemburg - Kroatië heeft grote problemen met de uitbetaling van landbouwsubsidies uit Brussel.

Met de strijd tegen corruptie is het evenmin goed gesteld. Kroatië wordt op 1 januari 2013 het 28e EU-lid. Maar uit een recente studie van de Europese Rekenkamer blijkt dat het de steun die het land in voorbereiding daarop ontvangt slechts in beperkte mate krijgt weggezet bij boeren en tuinders.
Zo zijn regelingen voor investeringen in landbouwbedrijven maar mondjesmaat gebruikt door boeren en tuinders. En van de in 2007 en 2008 beschikbare 50 miljoen euro voor plattelandsontwikkeling werd krap eenderde uitgekeerd. De kans is groot dat Kroatië het overgebleven geld aan Brussel moet teruggeven.

Volgens de Rekenkamer zijn die uitkomsten zorgelijk. Deze duiden er op dat Kroatië nog lang niet klaar is om de veel grotere stroom aan geld, die vanaf volgend jaar het land binnenkomt, op correcte wijze te beheren. Ook krijgen boeren en tuinders nu onvoldoende de gelegenheid te wennen aan het nieuwe systeem.

Of registreer je om te kunnen reageren.