Home

Nieuws 740 x bekeken

John Deere boekt recordwinst

Moline – Machinebouwer John Deere heeft in het afgelopen kwartaal een recordwinst geboekt van 532,9 miljoen dollar (405 miljoen euro), 3,7 procent meer dan een jaar eerder. De omzet van het bedrijf uit Illinois steeg met 11 procent tot 6,76 miljard dollar (5,2 miljard euro). Voor 2012 verwacht John Deere dat de omzet met 15 procent stijgt.

Voor het gehele boekjaar rekent het bedrijf voor de divisie die landbouwmachines bouwt op een verkoopstijging met 15 procent. De nettowinst wordt geraamd op 3,27 miljard dollar (2,5 miljard euro).
John Deere ziet aantrekkende groei in Noord-Amerika, waar de economie sneller opveert dan in Europa, en in Oost-Europa. In het algemeen lijken de agrarische markten relatief robuust, aldus John Deere. Boeren zien wereldwijd prijzen voor hun producten dalen, maar nog wel op relatief hoge niveaus blijven.
In Noord Amerika verwacht het bedrijf een volumegroei van 10 procent. Amerikaanse boeren kopen vooral steeds meer machines in de zwaarste categorie. John Deere rekent voor West- en Midden Europa op gelijkblijvende verkopen tot een groei kleiner dan 5 procent. De afzet in Latijns Amerika groeit vermoedelijk niet doordat langdurige droogte oogsten in Argentinië en Brazilië omlaag drukt.
De cijfers over 2011 komen overeen met de verwachtingen van de meeste analisten en met de recente cijfers van concurrent Caterpillar en een andere belangrijke toeleverancier van boeren, Monsanto. Topman Samuel Allen stelt dat de producten van John Deere goed zijn aangeslagen.
Allen meldt dat John Deere nimmer meer producten lanceerde dan vorig jaar, en de bouw van zeven fabrieken aankondigde. Het bedrijf zet toenemend in op eigen verkooporganisaties en werken met grote dealers. In Nederland paste John Deere de verkooporganisatie aan door importeur Louis Nagel aan de kant te schuiven.

Of registreer je om te kunnen reageren.