Home

Nieuws 404 x bekeken 1 reactie

ING: gunstig groeiperspectief

Amsterdam - ING bank schetst een gunstig beeld van de agrarische sector dit jaar.

De productiewaarde stijgt naar verwachting met 2,3 procent, iets meer dan afgelopen jaar. Het productievolume stijgt 0,7 procent, en de prijs met 1,6 procent. De totale productiewaarde komt naar schatting uit op 26 miljard. Dat meldt het Kwartaalbericht Agrarische Sector van de ING.

ING verwacht dat de koers van de euro in het tweede kwartaal op het lage niveau van 1,20 dollar zal komen. Dat is gunstig voor de export naar landen buiten de eurozone, zoals Groot-Brittannië. De euro is ten opzichte van het pond 10 procent in waarde gedaald in vergelijking met vorig jaar. Als Europa de schuldencrisis weet op te lossen, verwacht de bank weer een stijging van de euro.

Groentesector
De bank verwacht voor de groentesector een groei van 15 procent, wat een volledig herstel zou betekenen van de Ehec-crisis. De bank verwacht een uitbreiding van het areaal tomaten met 5 procent. De productiegroei zal bij tomaten nog hoger zijn, door nieuwe teeltsystemen. Het areaal komkommer en paprika neemt 3 procent af. De concurrentie uit Spanje zal minder worden. Transportkosten stijgen vanwege dure brandstof, en de productie in Spanje neemt af. Daar staat tegenover dat de productie in Engeland, Frankrijk en Duitsland langzaam maar zeker toeneemt.

Akkerbouw
Voor de akkerbouw verwacht ING een licht negatieve prijstendens voor het nieuwe oogstseizoen. Daardoor daalt de productiewaarde een half procent. De bank verwacht een volumegroei van 1,7 procent, dat is gelijk aan het langjarig gemiddelde. Het gros van de akkerbouwers zal het lopende seizoen verlies lijden op consumptieaardappelen en uien.

ING ziet een positief gevolg van de Arabische lente voor de pootgoedexport. Volgens de bank kijken boeren als gevolg van die ontwikkelingen in Noord-Afrika verder vooruit. Pootgoedtelers kunnen op het langjarig gemiddelde van 25 euro per ton zaken doen, hoger dan de bank zelf eerder verwachtte.

Het areaal uien zal naar verwachting 5 procent krimpen. Voor de graanprijs verwacht de bank een gemiddelde dat ongeveer 4 procent lager ligt dan vorig jaar. De daling in de productiewaarde kan door grotere volume beperkt blijven tot 2 procent.

Veehouderij
Voor de varkenshouderij verwacht ING een matig, maar positief jaar. De voerprijzen dalen geleidelijk, maar blijven hoog. De opbrengstprijzen stijgen met 5 procent, het productievolume zal iets stijgen. De rendementen kunnen omhoog.

De melkveehouderij, vorig jaar de sterkste groeier, zal inleveren. ING verwacht een melkprijsdaling van 4 procent.

Eén reactie

  • no-profile-image

    G.Kistemaker

    Hopelijk gaat de ING bank meestal beter om met de plaats van de komma's.
    € 25,-- per ton pootaardappelen kan niet uit!

Of registreer je om te kunnen reageren.