Home

Nieuws 584 x bekeken

'Gemeenten moeten bijenstallen bouwen'

Arnhem - De honingbij wordt met uitsterven bedreigd. Gemeenten en andere overheden moeten zich inspannen om uitsterven te voorkomen, door bijvoorbeeld in stadsparken bijenstallen te bouwen.

Ook moet het gemeentelijk groen veel planten bevatten die bijen aantrekkelijk vinden, zodat ze makkelijk aan voedsel kunnen komen.
Natuurorganisaties en bijenhoudersverenigingen hebben 2012 uitgeroepen tot het jaar van de bij. De organisaties willen dat de overheid zich maximaal inspant voor de bijenbescherming. De D66-fractie in Arnhem riep de gemeente maandag op om het voortouw te nemen door in alle parken minstens één bijenstal te plaatsen.
De honingbij heeft het al jaren moeilijk. De geleerden verschillen van mening over de exacte oorzaak daarvan, maar zeker is dat het gebruik van pesticiden en het afnemen van biodiversiteit meespelen. Bijen zijn wegens het verspreiden van stuifmeel belangrijk voor de natuur. Als bijen zouden uitsterven, zijn de gevolgen voor onder andere groente en fruit niet te overzien. Bestuiving door bijen vertegenwoordigt in Nederland een waarde van naar schatting 1,1 miljard euro, aldus wetenschappers.

Of registreer je om te kunnen reageren.