Home

Nieuws 429 x bekeken

Gelderland: laat natuur gang gaan

Arnhem - De provincie Gelderland voelt niks voor het tijdelijk opschorten van ontheffingen voor jacht op watervogels en ander wild. De provincie met veruit de meeste jachtgronden van Nederland vindt dat de dieren zich door het zachte begin van de winter heel goed kunnen redden en dat de natuurlijke selectie niet moet worden verstoord.

Gelderland herbergt als enige provincie alle inheemse grote hoefdiersoorten van Nederland, zoals ree, wild zwijn en hert. ,,We zijn daar zuinig op, maar als individuele dieren de kou niet overleven, is dat de natuurlijke gang van zaken'', aldus een woordvoerster van de provincie. Dode dieren zijn op hun beurt weer voedsel voor andere soorten en vormen een schakel in de voedselketen, vindt de provincie.

Als de dooi invalt, zijn akkers en graslanden extra kwetsbaar. Watervogels als knobbelzwaan, kolgans en smient kunnen dan veel schade aanrichten. Daarom voelt de provincie ook niets voor het tijdelijk verbieden van het verjagen en afschieten van deze rondtrappelende grazers.

Of registreer je om te kunnen reageren.