Home

Nieuws 252 x bekeken

FAO in actie tegen namaak-veterinaire middelen

Rome – Wereldvoedselorganisatie FAO en de Internationale Federatie voor Diergezondheid (IFAH) werken samen om de handel in namaakveterinaire middelen te stoppen. In Afrika is volgens de organisaties de helft van de middelen onecht.

In eerste instantie worden farmaceutische standaarden voor Afrikaanse trypanosomosis, bekend als Nagana, gepubliceerd. Nagana wordt verspreid door de tseetseevlieg maar ook andere bloedzuigende insecten. Nagana is voor dieren dodelijk. Nagana kost boeren wereldwijd volgens de FAO en IFAH jaarlijks 4,5 miljard dollar aan inkomsten. Namaakmedicijnen laten de dieren volgens de organisaties onvoldoende beschermd.
Bovendien wordt bij de zwarte handel geen adequate informatie over de nodige doses overgebracht. Dat resulteert erin dat boeren soms te weinig gebruiken om de dieren voldoende te beschermen. De omvang van de markt voor veterinaire middelen wordt door de organisatie geschat op 400 miljoen dollar, evengroot als de markt voor namaakmiddelen.
”Het kan ook een bedreiging vormen voor de volksgezondheid wanneer schadelijke chemische residuen zich opstapelen in vlees- of zuivelproducten”, aldus Juan Lubroth, hoofd van de Animal Health Service van de Verenigde Naties.

Of registreer je om te kunnen reageren.