Home

Nieuws 735 x bekeken 1 reactie

’Europese Commissie mag ontpoldering niet opleggen’

Nieuw-Namen – Eigenaar Gery De Cloedt overweegt een civiele procedure aan te spannen als de Europese Commissie Nederland dwingt de Zeeuws-Vlaamse Hedwigepolder alsnog onder water te zetten. Dat laat zijn juridsch adviseur Hans Mieras weten.

Volgens de Vlaamse eigenaar van een groot deel van de grond in de Hedwigepolder, wordt ten onrechte het beeld geschetst dat Nederland door de Europese Commissie gedwongen kan worden tot ontpoldering van de Hedwigepolder. ”Het Europese recht biedt daarvoor geen grondslag”, aldus Mieras. Hij zegt dat Nederland zelf moet bepalen hoe de natuurcompensatie wordt aangelegd, en dat de Europese Commissie niet het recht heeft de verschillende alternatieven met elkaar te vergelijken. De Commissie beoordeelt elke zes jaar, achteraf, de staat van de Westerschelde. ”Hierbij dient rekening te worden gehouden met de economische, sociale, culturele en regionale factoren die van invloed zijn op de haalbaarheid van de maatregelen”, aldus Mieras. De Cloedt wijst erop dat het ecologisch rendement van ontpoldering van de Hedwigepolder niet wetenschappelijk is onderbouwd. Mieras vindt dat Eurocommissaris Janez Potočnik moet uitleggen waarom hij vindt dat de natuur in de Westerschelde onvoldoende wordt hersteld in het alternatief.
De Cloedt had in maart 2010 de Staat ook al gedagvaard in verband met het kabinetsbesluit de Hedwigepolder te ontpolderen. Doordat het huidige kabinet de polder in de huidige staat wil behouden, is deze procedure opgeschort.

Eén reactie

  • paas

    dit is okay

Of registreer je om te kunnen reageren.