Home

Nieuws 249 x bekeken 1 reactie

Europees overleg marktmacht

Den Haag - Nederland is samen met zeven andere EU-lidstaten in overleg om meer marktmacht te realiseren voor primaire producenten.

Dat zegt staatssecretaris Henk Bleker van landbouw tijdens een tuinbouwdebat in de Tweede Kamer. Naast Nederland spreken Duitsland, België, Ierland, Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Finland en Zweden over mogelijkheden om boeren en tuinders meer marktmacht te geven. Op welke manier de landen hier invulling aan willen geven is nog onduidelijk. Het overleg is nog in een pril stadium. Tweede Kamerleden zijn bezorgd over de marktpositie van tuinders, zo blijkt tijdens het debat.

SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf vindt dat telersverenigingen in tijden van crisis, zoals vorig jaar bij de Ehec-crisis, moeten kunnen samenwerken in de afzet. Ook Lutz Jacobi (PvdA) vindt dat volumemanagement door telersverenigingen in dergelijke situaties mogelijk moet zijn. Henk van Gerven (SP) vindt eveneens dat er een noodscenario moet zijn voor noodsituaties. Hij vraagt zich af of mededingingsautoriteit NMA een goede respons op de crisis niet in de weg heeft gestaan.

Bleker zegt dat er in tijden van crisis dezelfde mededingingsregels gelden als anders. “De NMA kan een crisiskartel wel beoordelen”, zegt Bleker. Hij wil naar nieuwe omgangsvormen met de NMA, waarbij voorstellen tot samenwerking bij de NMA terecht kunnen voor vrijblijvend advies om de mogelijkheden die de mededingingswet biedt te benutten. De angst die er nu heerst om de NMA te benaderen over samenwerking moet volgens Bleker verdwijnen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    voor alles a en b qouta?

Of registreer je om te kunnen reageren.