Home

Nieuws 188 x bekeken

Eerste schip eindelijk door sluis Eefde

Eefde - Na meer dan een maand is het binnenvrachtschip Nautictrans als eerste schip de sluis in Eefde (gemeente Lochem) in het Twentekanaal gepasseerd.

Sinds maandagmorgen is de noodvoorziening bij de sluis operationeel. Een enorme kraan zorgt tijdelijk voor het optillen en neerlaten van de 90 ton zware sluisdeur.

De Nautictrans lag in de sluis toen op 3 januari door nog onbekende oorzaak de sluisdeur naar beneden viel. Maandag was het daarom ook het eerste schip dat vanaf het Twentekanaal de IJssel op kon varen.

Het testen van de noodsluis in het Twentekanaal is zondag voorspoedig verlopen, meldde een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Op 3 januari viel een sluisdeur naar beneden. Sindsdien is de sluis geblokkeerd en liggen 42 schepen vast. Het schip de Nautictrans, dat in de sluis lag toen het ongeluk gebeurde, is maandag als eerste aan de beurt.

Een ijsbreker is zondag ingezet om de doorvaart van de schepen op het Twentekanaal mogelijk te maken. De schepen worden volgens een al vastgestelde volgorde geschut. De noodvoorziening maakt het ook mogelijk dat daarna bedrijven langs het Twentekanaal weer over het water bereikt kunnen worden voor bevoorrading en afvoer van spullen.

Minister Melanie Schultz (Verkeer) stelde 24 januari een speciale regeling open om schippers en verladers tegemoet te komen in de schade. Het onderzoek van TNO naar de oorzaak van het ongeluk loopt nog. De reparatie van de sluis duurt volgens Rijkwaterstaat nog tot medio maart. Essentieel is de levering van kettingen, die in het tilmechanisme van de sluisdeur zitten. Die kettingen moeten opnieuw worden gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.