Home

Nieuws 231 x bekeken

EU kritisch over Chinese export van kip

Brussel - China exporteert sinds 2009 een toenemende hoeveelheid gekookt pluimveevlees naar de Europese Unie en wil die export verder uitbreiden.

Op de kwaliteit en veiligheid van het vlees is echter nog wel het een en ander op te merken, constateren Europese inspecteurs. In diverse slachterijen en uitsnijderijen worden hygiëne-eisen niet goed nageleefd, schiet onderhoud tekort en wordt tegen de regels in gehandeld. Toch wil China vanuit meer provincies naar de EU kunnen exporteren. Het wil van één naar drie gebieden.

Het Europese controlebureau voor voedsel en diergezondheid (FVO) meent dat het aantal exportwaardige provincies van één naar twee kan, maar dan moeten Chinese controle-instanties en vleesbedrijven de lat kwalitatief gezien wel hoger leggen dan nu. Zelfs in de provincie Shandong, waar vandaan sinds 2009 mag worden geëxporteerd naar de EU (alleen gekookt pluimveevlees) werken nog altijd veel bedrijven onder de maat. Het FVO beveelt dan ook aan om alleen maar die bedrijven een exporterkenning te geven die duidelijk aan alle Europese eisen voldoen. Vanuit de provincie Henan zou op die manier ook kunnen worden geëxporteerd, maar vanuit Fujian nog niet.
In 2010 exporteerde China bijna 16.000 ton gekookte kip naar de EU, 72 procent meer dan in 2009.

Of registreer je om te kunnen reageren.