Home

Nieuws 550 x bekeken

Ciolos: crisismaatregelen moeten snel worden genomen

Brussel – Marktmaatregelen in verband met crisis moeten snel kunnen worden genomen. Dat zegt Eurocommissaris Dacian Ciolos na afloop van de landbouwraad in Brussel. ”Er moet zo snel mogelijk worden ingegrepen om de boeren te helpen. Hoe langer we wachten hoe meer het gaat kosten voor de burger”, aldus Ciolos.

Tijdens de landbouwraad is gesproken over crisismaatregelen in het kader van gemeenschappelijke marktordening (GMO). ”Er is breed draagvlak voor het ontwikkelen van een integrale GMO. Het moet dan wel gepaard gaan met een betere beheersing van crisismaatregelen. Gebleken is dat geen enkele sector gespaard blijft van crisissituaties, aldus Ciolos. Hij wil daarom het vangnet voor telers versterken en producenten helpen bij het oprichten van producentenorganisaties, zoals dat nu al in de groente- en fruitsector gebeurt.
Wat precies een crisis is, moet volgens Ciolos nauwkeurig worden omschreven.  ”We hebben de afgelopen jaren voldoende voorbeelden gezien. Een crisis kan ontstaan door bijvoorbeeld ziekte of klimaat. We moeten goed omschrijven wanneer we als Europese Commissie kunnen optreden”, aldus Ciolos.

Of registreer je om te kunnen reageren.