Home

Nieuws 333 x bekeken

Chinese boeren vaak van land verdreven

Peking - Vier op de tien Chinese boeren hebben in de afgelopen jaren gedwongen hun akkers moeten verlaten om plaats te maken voor nieuwbouw.

Lokale functionarissen maken flinke winsten op dit fenomeen, dat land grab wordt genoemd. Dat blijkt uit een onderzoek van de Renmin Universiteit in Peking, dat in 17 provincies en regio’s werd uitgevoerd.

Bijna een kwart van de getroffen boeren kreeg volgens de onderzoekers geen vergoeding voor vertrek. Bijna tweederde van de boeren die wel werden gecompenseerd, kreeg veel minder geld dan hun land waard was. Ze moesten het gemiddeld doen met ruim 18.000 yuan per mu (een Chinese maat, die gelijk is aan ongeveer 0,07 hectare). Een mu levert over het algemeen meer dan 40 keer zo veel op: 778.000 yuan (ruim 94.000 euro).

Of registreer je om te kunnen reageren.