Home

Nieuws 256 x bekeken

China importeert minder varkensvlees

Peking – China gaat naar verwachting in 2012 minder varkensvlees importeren doordat productie in eigen land weer langzaam op gang komt na een reeks tegenslagen vorig jaar.

China kampte in 2011 met hoge varkensprijzen als gevolg van minder productie door mond- en klauwzeeruitbraken, hoge maisprijzen en grotere vraag naar vlees door meer welvaart in het land. Hierdoor stegen de varkensvleesprijzen met ruim 50 procent.

Volgens de Rabobank heeft China de varkensvleesproductie weer redelijk op de rit. De varkensstapel is nog steeds 2 procent kleiner dan in 2009, maar de hoge varkensprijzen dalen weer en de varkensstapel zal in 2012 verder groeien. Volgens de Rabobank neemt daardoor de druk om varkensvlees te importeren dit jaar af. Toch zal het importvolume in 2012 meer zijn dan het niveau van 2005-2007, omdat de vraag naar varkensvlees nog steeds groter is dan de Chinese productie van varkensvlees.

Het importvolume wordt door de Rabobank geraamd op 800.000 tot 1 miljoen ton varkensvlees en restproducten in 2012. Dat is 18 tot 35 procent minder dan de 1,2 miljoen ton die in 2011 werd geïmporteerd. Vorig jaar werd 20 procent meer restproducten van varkensvlees geïmporteerd, ruim 850.000 ton. De import van varkensvlees was 80 procent hoger dan 2010 en bedroeg 360.000 tot 380.000 ton.

Het meeste varkensvlees werd uit de Verenigde Staten geïmporteerd. Volgens de Rabobank zal de concurrentie dit jaar toenemen nu Brazilië ook – na een importstop van anderhalf jaar – weer varkensvlees aan China mag leveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.