Home

Nieuws 208 x bekeken

CBS: Nederland in recessie

Den Haag – De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van afgelopen jaar met 0,7 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder.

In het derde kwartaal kromp de economie met 0,4 procent. Hiermee zit Nederland volgens de gangbare definitie in een recessie, meldde woensdag het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS).
De krimp is grotendeels toe te schrijven aan een verdere daling van de consumptie door huishoudens. Maar ook een krimp van de overheidsconsumptie en de uitvoer van Nederlandse producten droegen eraan bij. Hiertegenover stond dat de investeringen nog groeiden, zij het in een lager tempo dan in de voorafgaande kwartalen, aldus het CBS.
De consumptie door huishoudens was in het vierde kwartaal 1,8 procent lager dan een jaar eerder. Door het zachte weer verstookten huishoudens veel minder gas. Ook schaften zij minder meubelen en auto’s aan.
De consumptie door de overheid kromp in het vierde kwartaal met 0,2 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.