Home

Nieuws 824 x bekeken

Brussel: preventieve maatregelen nodig om stikstof te verminderen

Brussel – Nederland doet er goed aan om zich in het nieuwe mestbeleid meer te richten op preventieve maatregelen om stikstof in de veehouderij te verminderen. Dat heeft Eurocommissaris Janez Potocnik (milieu) tegen staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) gezegd.

Op welke manier Nederland de preventieve maatregelen moet nemen, is niet aan de orde geweest, omdat het gesprek tussen de bewindspersonen overspoeld werd door de discussie over de Hedwigepolder.
Potocnik heeft Bleker laten weten dat de maatregelen van het vijfde actieprogramma nitraat worden beoordeeld op basis van de waterkwaliteit, maar dat daarbij niet alleen naar zogenoemde end-of-pipe-maatregelen wordt gekeken, maar ook naar preventieve maatregelen.
Het inzetten van mineralenconcentraat uit dierlijke mest als kunstmestvervanger is een van de belangrijkste onderdelen van het vijfde actieprogramma nitraatrichtlijn.
Potocnik heeft aangegeven dat hij over de toelating hiervan pas een besluit wil nemen op basis van de onderzoeksresultaten van de proefprojecten die momenteel lopen. Deze pilots lopen eind 2013 af, waardoor Potocnik voor die tijd waarschijnlijk geen besluit neemt.
De Europese Commissie heeft het besluit over het mineralenconcentraat als kunstmestvervanger uitgesteld omdat uit de proeven tot nu toe blijkt dat de werkingscoëfficiënt variabel is bij verschillende gewassen, grondsoorten en technieken. Daar wil de Commissie eerst meer informatie over.

Of registreer je om te kunnen reageren.