Home

Nieuws 1853 x bekeken 10 reacties

Bleker wekt woede provincies

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) heeft zich de woede van de provincies op de hals gehaald door geld te eisen voor de 14.000 hectare aan ruilgronden, die zijn bedoeld voor de aanleg van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Het zou gaan om 700 miljoen euro.

Dat zeggen verschillende bronnen die nauw zijn betrokken bij het onderhandelingsproces tussen de twee partijen. Tot voor kort zijn de provincies er altijd van uitgegaan dat zij niet voor de gronden, die in bezit zijn van het Rijk, zouden hoeven te betalen. De afgelopen weken is duidelijk geworden dat het kabinet daar heel anders over denkt. Daardoor heeft de voortgang van de decentralisatie van het natuurbeleid opnieuw vertraging opgelopen.

In september vorig jaar sloten Bleker en provinciekoepel IPO na bijna een jaar onderhandelen een akkoord over deze kwestie. In vier provincies hebben de Staten die afspraken afgewezen en een vijfde, Flevoland, twijfelt nog. Twistpunt is dat de provincies wel de verantwoordelijkheid over het natuurbeleid krijgen, maar in hun ogen te weinig geld voor de uitvoering daarvan.

Complicerende factor is volgens veel betrokkenen de opstelling van Bleker in het proces. Zo heeft IPO-onderhandelaar Rein Munniksma (Drenthe, PvdA) zich teruggetrokken, omdat hij vond dat Bleker voortdurend terugkwam op gemaakte afspraken. De rekening van 700 miljoen wordt in provincieland beschouwd als het zoveelste voorbeeld.

Maandag is er tot na middernacht onderhandeld over de kwestie, donderdag gaan de gesprekken verder. Verwacht wordt dat het dan tot een oplossing komt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Eigenlijk zoeken ze het maar uit wie wat betaald. Zolang ze maar voorrang geven aan armoede ,oudere zorg. gezondheid kosten.
  Fatsoendelijk onderwijs . infrastructuur. Bedoel de mens. Ja dan.
  is de tuin aan de beurt. Zeg niet dat de mens nu goed verzorg word
  Onlangs nog enkele Labiele mensen verhuisd die door onze overheid zonder enige verzorging aan hun lot zijn over gelaten.
  De verantwoordelijke instanties geleid door die geitenwollen sokken .
  zouden ze ook eens flink in hun salaris moeten korten .

 • no-profile-image

  pepe

  @a hamstra: Ik denk dat er voor de armlastigen onder ons meer te halen valt bij de JSF.

 • no-profile-image

  Heinz

  @a hamstra: Natuurlijk is de mens belangrijk, maar denk er aan zonder natuur (tuin!) geen leven!
  En dat is geen geitenwollensokkenpraat maar gewoon een feit.
  Zoals pepe al zegt bij de JSF is veel geld te halen en te herverdelen maar denk ook eens aan de extra schade door de 130 km p/uur actie (kost bijna 100 miljoen alleen aan extra veiligheidsmaatregelen) laat staan de extra gezondheidsschade door extra uitstoot van fijnstof en andere rommel. Zelfs de "ontwikkelingsruimte" voor agrarische bedrijven wordt hierdoor kleiner. Ook echt iets waar nl op zit te wachten??

 • no-profile-image

  Tja dit hebben de provinciale bestuurders zelf over zich afgeroepen dit hadden ze kunnen verwachten. Neem bv Brabant en Groningen waar een overwegend links bestuur is en er maatregelen worden genomen die haaks staan op het landelijk beleid . Bleker is niet gek en gaat dit absoluut niet financieel steunen hij zal door het intrekken van gelden en steun ook deze machtsblokken klein krijgen. Deze gasten hebben gegokt en verloren dit kon je zien aankomen. Henk Bleker is geen standaard jaknikker bij het CDA als het moet is hij keihard wat steeds meer mensen terecht ondervinden. Ook de proviciale bestuurders zullen zwichten net als de natuur en milieuclubjes al eerder .De tijd van luilekkerland is voorbij.

 • no-profile-image

  Heinz

  @boertje lunteren: hoezo hebben brabant en groningen gegokt en verloren? Moeten zij die 700 milj betalen en de ja-knikkers niet. Zo is het dus helemaal niet. Tijd van luilekkerland voorbij?
  Wel eens naar de achterhollende biodiversiteit gekeken, waar bij nederland koploper is: http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/indicatoren/nl1440-Ontwikkeling-biodiversiteit-%28MSA%29.html?i=2-76

 • no-profile-image

  @Heinz ook de provincies zullen zwichten net als eerder Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten enz zolang de huidige regering een beleid voert van dat een ieder zijn eigen broek moet ophouden gaan ook de provincies betalen. En niet mn woorden verdraaien, ik gaf als voorbeeld groningen en brabant. En ja tijd van luilekkerland is voorbij er is geen onophoudelijke stroom (belasting) geld vanuit Den Haag meer richting de lagere overheden.

 • no-profile-image

  Heinz

  @boertje lunteren:
  En wanneer gaat de Agrirische sector zijn eigen broek ophouiden?
  Uitgaven Europese Unie (EU)
  De EU besteedt het meeste geld aan:
  * Landbouw en plattelandsbeleid
  Ruim 40% van de totale begroting van de EU gaat naar de agrarische sector en plattelandsontwikkeling. 25% gaat naar het gemeenschappelijk landbouwbeleid (inkomenssteun voor boeren). 15% gaat naar plattelandsontwikkeling. Afgesproken is de uitgaven voor de agrarische sector tot en met 2013 te beperken. De Europese Commissie verwacht dat deze uitgaven in 2013 ongeveer 33% van de EU-uitgaven bedragen.

 • no-profile-image

  beste Heinz
  als de agrarische sector niet enigzins gesteund wordt dan zal het kopen van voedsel een aanzienlijk groter deel van uw en mijn inkomen gaan uitmaken. u kunt dat ongetwijfeld wel opbrengen en ik waarschijnlijk ook wel maar voor een groot deel van de bevolking wordt het een probleem
  eerst even nadenken voor u wat roept a.u.b.

 • no-profile-image

  Natuurliefhebber

  Als je iets met de natuur ophebt moet je er ook voor willen betalen,blijkbaar hebben dat sommige kamerleden nog niet door.Dat Bleker om de EHS gronden(14.000 ha) voor te financieren, 700 miljoen van de provincies wil hebben is begrijpelijk.Onbegrijpelijk is het dat kamerleden( o a van Gerwen) niet nadenken. Zulke kamerleden kunnen we missen als boeren die kiespijn hebben.

 • no-profile-image

  We leven in een land waar wegen, industrieterreinen, woningbouw een vanzelfsprekendheid is, en dat de boer in 95% het slachtoffer is, hij moet dat inleveren ,nu moet er ook nog aan de natuur grond worden ingeleverd .En we vinden dat zolangzamerhand ook noch normaal ook .Nou vind ik dat al lang niet meer normaal, want als er meer mensen bij komen zullen er ook meer etenswaren geteeld dienen te worden , en zal dat voedsel straks onbetaalbaar worden. Je zal dan keuzes moeten maken of natuur met hoge voedselkosten of minder natuur en betaalbaar voedsel, dan zullen 95% voor het laatste kiezen , dan zullen die grondverspillende aankopen voor de natuur in een verkopende spiraal belanden, en zal er gezondere economie ontstaan. De afwisseling van bospercelen en graanakkers moet zo blijven ,dat geeft een meer duurzamer landbouw en mooier leefomgeving, hierin past het beleid van Henk Bleker.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.