Home

Nieuws 298 x bekeken

Bleker spreekt met Potočnik over ontpoldering

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw spreekt op 16 februari met Eurocommissaris Janez Potočnik (Milieu) over de Hedwigepolder. Dat meldt een woordvoerder van de Europese Commissie.

Het gesprek gaat over de impasse die is ontstaan over het wel of niet ontpolderen van de Hedwigepolder. Bleker heeft een alternatief aangedragen, maar hierop is vanuit Brussel kritiek.

In december liet Eurocommissaris Potočnik al aan Nederland weten dat ze op korte termijn wetenschappelijk onderbouwende maatregelen moet nemen om de natuur in de Westerschelde te verbeteren. Anders zal Europa Nederland voor de rechter dagen. Hierop heeft Bleker drie wetenschappers gevraagd het alternatieve plan te beoordelen. Dit is inmiddels gebeurd.

De Telegraaf meldde donderdag dat de Europese Commissie juridische stappen tegen Nederland voorbereidt. Via een zogenoemde inbreukprocedure zou afgedwongen kunnen worden dat de Hedwigepolder onder water komt te staan.
Maar Bleker weet van niets, aldus een woordvoerder. ”We zouden het onhoffelijk en vreemd vinden als voorbereidingen getroffen worden voor een inbreukprocedure nog voordat het gesprek heeft plaatsgevonden”, aldus de woordvoerder.

D66-kamerlid Stientje van Veldhoven, fel voorstander van ontpoldering, wil dat premier Mark Rutte snel ingrijpt voor het te laat is. Bij het uitblijven van ontpoldering of een aanvaardbaar alternatief voor natuurherstel dreigen miljoenenboetes vanuit Brussel.

In april vorig jaar dreigde de Europese Commissie ook al met juridische stappen (inbreukprocedure) als Nederland de Hedwigepolder niet onder water zet. Bleker is daarna met zijn alternatieve plan gekomen, waarbij wel natuurherstel wordt aangelegd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.