Home

Nieuws 1369 x bekeken 1 reactie

Bestuurders Weyl moeten zelf betalen

Almelo - De directeur-eigenaar en de financieel directeur van Weyl Beef Products zijn persoonlijk financieel verantwoordelijk voor het faillissement.

Dat heeft de rechtbank in Almelo woensdag uitgesproken. De uitspraak, waartegen hoger beroep kan worden aangetekend, betekent dat de betrokken directeuren tot op het niveau van bijstand persoonlijk financieel uitgekleed kunnen worden en ook persoonlijk failliet verklaard kunnen worden. Het faillissementstekort bedraagt naar schatting100 miljoen euro. Weyl is na het faillissement overgenomen door Vion.

De zaak was aanhangig gemaakt door de curatoren en door Fortis Bank. De bank is benadeeld doordat Weyl tussen 26 april en 12 mei 2010 in België ongedekte cheques uitschreef ten bedrage van in totaal meer dan 27 miljoen euro. De uitspraak van de Almelose rechtbank staat los van de strafzaak die tegen de directeuren gevoerd wordt. De inhoudelijke behandeling van de fraude bij het bedrijf staat voor later dit jaar op de rol bij de strafrechter.

Eind vorig jaar werd al beslag gelegd voor een bedrag van 129 miljoen op de privé-bezittingen van de directeur en de financieel directeur. Het beslag betreft onder meer een kapitale villa van de directeur in Enschede.

Curator Jacques Daniëls zegt dat de uitspraak van de Almelose rechtbank duidelijk maakt dat de financieel directeur als werknemer ook persoonlijk aansprakelijk is. “Het is redelijk bijzonder dat een werknemer van een bedrijf persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld.” In dit geval heeft de rechter geoordeeld dat de financieel directeur feitelijk leiding gegeven heeft aan de fraude die - mede - geleid heeft tot het faillissement.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Eindelijk gerechtigheid, moeten ze alleen de curator ook aansprakelijk stellen dat hij het aan vion heeft gegeven en deze gewoon concurent wegsaneert zonder werkgelegenheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.