Home

Nieuws 640 x bekeken

Aantal exporteurs bloemen en planten daalt

Aalsmeer – De schaalvergroting bij de groothandel van bloemen en planten zet door, concludeert het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel Bloemen en Planten (HBAG).

Vorig jaar telde Nederland nog 724 exporteurs. In 2008 waren dat er nog 857. Dat is een daling van 16 procent bij een omzetwaarde die lag tussen € 4,8 miljard in 2009 en € 5,2 miljard vorig jaar. Dat staat in de kengetallen groothandel bloemkwekerijproducten van HBAG Bloemen en Planten.

Voor de vier grootste afnemers, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Italië, publiceert HBAG Bloemen en Planten ook de ontwikkelingen per afzetkanaal. Opmerkelijk bij de snijbloemen vorig jaar is de daling van het aandeel van het supermarktkanaal in Duitsland van 29 tot 27 procent. In 2009 overtroffen de supermarkten de importerende groothandelaren voor het eerst. Deze afnemers moesten vorig jaar overigens ook een procentpunt prijsgeven tot 22 procent, terwijl het cash & carry-segment met 3 procentpunten klom tot 21 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.