Home

Nieuws 731 x bekeken

1.100 van 5.000 mestboetes uiteindelijk geïnd

Den Haag – Van de ruim 5.000 opgelegde mestboetes zijn er circa 1.100 geïnd bij 110 ondernemers. Dit laat Dienst Regelingen (DR) weten.

Vorig jaar rolde DR en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) een netwerk van mestfraudeurs op. In totaal werden ruim 5.000 boetes opgelegd aan veertig mestvervoerders en 140 afnemers van dierlijke mest. Met de zaak de zaak was ongeveer 90.000 ton zwarte mest gemoeid. Dat komt overeen met ongeveer 2.500 vrachten, voornamelijk varkensmest. De mesttransporten hadden plaats in 2009.

Volgens DR zijn niet alle boetes uiteindelijk geïnd. Een gedeelte (3.900) is ingetrokken. Het intrekken van de boetes heeft te maken met een uitspraak van de rechtbank Den Haag in 2011. Daarin werd duidelijk dat het ministerie van ELI op formele gronden tijdelijk niet bevoegd was om bepaalde boetes voor het overtreden van de meststoffenwet op te leggen. Het ging met name om de boetes voor het overtreden van allerlei administratieve voorschriften.

Alle boetes die in de periode vanaf 1 juli 2009 zijn opgelegd en nog niet onherroepelijk waren, zijn ingetrokken. Een groot gedeelte van de 5.000 opgelegde boetes viel hier ook onder. Vanaf 21 september 2011 is de wet hersteld en kunnen voor betreffende overtredingen weer boetes worden opgelegd.

Volgens de gegevens van DR zijn geen van de 110 ondernemers failliet gegaan door het opleggen van de boetes.

Of registreer je om te kunnen reageren.