Home

Nieuws 2353 x bekeken 5 reacties

Zorg over verspreiding ziekteverwekkers op rauwkost

Maastricht - Microbiologen maken zich zorgen over de mogelijke besmetting van rauw gegeten groenten met bacteriën die bestand zijn tegen antibiotica. Op een bijeenkomst voor artsen en andere professionals in de gezondheidszorg in Maastricht, is die zorg gedeeld.

De Maastrichtse hoogleraar infectieziekten Christian Hoebe zegt dat bij antibioticaresistente bacteriën vaak een relatie gelegd wordt met vleesconsumptie. "Maar we zien nu ook dat die bacteriën via groenten kunnen verspreiden. De Ehec-epidemie via fenegriek-kiemgroenten heeft een enorme impact gehad, waarbij de volksgezondheid zeker in het geding is gekomen."

Hoebe zegt dat de zorg over de veterinaire ziekenhuisbacterie MRSA inmiddels wat geluwd is. "We zien dat de verspreiding daarvan eigenlijk wel meevalt. We moeten ons denk ik meer zorgen gaan maken over de ESBL's."

ESBL's zijn bacteriën die in staat zijn de werking van antibiotica ongedaan te maken. Ze hebben daardoor een extra wapen tegen antibiotica, naast een eventuele resistentie. ESBL's worden vooralsnog veel gevonden in pluimveevlees. "Vlees verhit je, en daardoor dood je de bacterie", zeg Hoebe. "Maar als die bacteriën op rauw gegeten kiemgroenten terecht komen, en je wordt er ziek van, kun je wel een probleem hebben."

Laatste reacties

 • W Geverink

  Waarom zijn er geen reacties op dit artikel maar wel op MRSA in britse melk?

 • Mozes

  Dank voor jou reactie Geverink. Ik had dit artikel nog niet opgemerkt.
  Politiek wat vind jij hier van?

 • politiek

  Beste W. Geverink en Mozes

  Sta me toe dat ik op een ander lijntje reageer op uw vraagstelling.
  12 december viel in een periode dat ik op geen geen artikel heb gereageerd.
  Uit respect en ter gedachtenis..

 • agratax2

  Dit artikel toont aan 'Hoe gevaarlijk eten is'! Je kunt er aan dood gaan. Aan niet eten ga je in ieder geval dood. Wil je niet dood blijft er maar één veilige weg over goed gebraden vlees en gekookte groentes eten. Een tussen weg is zorgen voor een goed immuun systeem door jezelf van kinds af toe te staan je eens minder lekker te voelen en dan niet direct naar de medicijn kast te hollen.

 • W Geverink

  Er is niks mis met rauwkost zolang je het maar niet vergeet te koken voor je het eet...

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.