Home

Nieuws 1629 x bekeken 2 reacties

ZLTO: generiek beleid is uit de tijd

's-Hertogenbosch - De gemeentelijke en regionale regelgeving is niet meer toegesneden op de dagelijkse praktijk van de land- en tuinbouw. Er is zoveel verscheidenheid binnen de sector dat het generieke beleid niet meer werkt, zegt Hans Huijbers, voorzitter van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO).

ZLTO wil tot een nieuwe aanpak komen die het ook voor gemeenten gemakkelijker maakt om plannen van boeren en tuinders te beoordelen. De eerste stap is de brochure 'ondernemen met buren' die tijdens het ZLTO-congres in 's-Hertogenbosch is aangeboden aan commissaris van de Koningin Wim van de Donk, bestuurder van de Vereniging van Brabantse Gemeenten Peter Maas en directeur van de stichting Natuur en Milieu Sijas Akkermans.

ZLTO wil met de nieuwe aanpak het vertrouwen tussen boeren en buren herstellen. Huijbers zegt dat de publieke opinie over de land- en tuinbouw eigenlijk best goed is, maar dat burgers zich roeren als ze lokaal en probleem signaleren. "Eigenlijk moet de verhouding met de buren zo zijn dat de buurman bij me komt en zegt: Hans, je hebt al zes jaar niets meer aan je bedrijf gedaan, wordt het niet eens tijd dat je weer gaat vernieuwen?"

Huijbers zegt dat gemeenten te maken krijgen met steeds meer taken. Volgens hem kan de ontwikkeling van een nieuw instrumentarium  ook de gemeenten helpen. In de brochure 'Ondernemen met buren' legt ZLTO uit hoe in zes stappen de plannen voor bedrijfsontwikkeling tot stand kunnen worden gebracht. Cruciaal daarbij is het contact tussen de ondernemer en zijn omgeving, vindt ZLTO.

Laatste reacties

  • theorikyreintjes1

    Het zijn vaak dezelfde mensen die overal tegen zijn. Dat is vaak om verschillende redenen! Het probleem is dat ze een boel ellende veroorzaken. Het ergste als je eigen collega is die overal bezwaar tegen maakt! Er moeten betere regelgs komen en zeker betere bestuurders die aan zulke smerige spelletjes niet mee doen! Het maakt het hele sosiaal leven stuk. Je kunt zoveel voor elkaar betekenen, maar die ellendige figuren verstoren alles! De belangenbehartigings organisaties moeten zelf schoon schip maken, eruit met dit soort! Dan krijg je een organisatie met een goed imago! Dan ruik je niet elk luchtje!! Dat is respect voor elkaar hebben! Je weet wel, ook met voetballen!

  • politiek

    Inderdaad zou het (Z)LTO eerst zelf eens schoon schip moeten maken. Het is al lang niet meer de oude NCB. Ook binnen bestuurlijke kringen bij de (Z)LTO wordt er vrolijk op los gefraudeerd. Tot in de hoogste bestuurlijke kringen van (Z)LTO toe. Dat zie ik ook als reden dat ieder maar zwijgt omdat die bestuurlijke fraudering een status heeft waar men NIET over mag praten. Binnen de kerk was dit ook vele jaren bij het misbruiken van minderjarigen en/of minder begaafden. Ieder wist het maar de kerk was te machtig dus was zwijgen troef.
    De macht van de (Z)LTO is gelukkig wat aan het wegsmelten nu het CDA ook al fors heeft moeten inleveren. Gelukkig komen er ook andere, frisse inzichten naar de veehouderij toe van andere burgerorganisaties en andere politieke partijen als het CDA. Het (Z)LTO kan zijn macht echt niet voortzetten als men inderdaad geen schoon schip maakt met het verleden. Sterker nog, het zal zeer negatief gaan werken richting de veehouderij.
    Hopenlijk gaat de huidige (Z)LTO buiten de beleving van Pater van den Elzen om want hij zal zich in zijn graf omdraaien van woede.

Of registreer je om te kunnen reageren.