Home

Nieuws 1086 x bekeken

Vitens spoort mestvervuiling op

Leeuwarden – In samenwerking met onderzoeksinstituut TNO past Vitens een nieuwe techniek toe om te kunnen bepalen uit welk neerslagjaar grondwater stamt.

Met behulp van de nieuwe methode kan het bedrijf beter voorspellen wanneer er mogelijk verontreinigingen in het grondwater kunnen bevinden, en welke winputten kwetsbaar zijn. Vitens is het eerste drinkwaterbedrijf ter wereld dat jong water uit winputten kan dateren. Hiermee is te voorspellen of er bijvoorbeeld nitraten of sulfaten als gevolg van overbemesting kunnen voorkomen in het water.

Om de leeftijd van grondwater te kunnen bepalen werd tot nu toe de koolstofmethode toegepast, geschikt voor water van meer dan 1.000 jaar oud. Met deze nieuwe methode, waarin vier verschillende moderne dateringstechnieken worden gebundeld, kan van veel jonger water worden vastgesteld hoe jong het is. "Grondwater met een infiltratiejaar van voor 1940 is natuurlijk een stuk schoner dan van na 1970", zegt hydroloog Martin de Jonge van Vitens. "Daarom is het heel belangrijk om ruw water ook tot een eeuw terug te kunnen dateren." Vitens kan met deze nieuwe methode ruim van tevoren voorspellen wanneer er extra stappen nodig zijn om schoon grondwater te winnen. Eventuele maatregelen die genomen kunnen worden zijn het dieper winnen, het verplaatsen van een winning, of het toepassen van een extra zuiveringsstap.

Elke waterwinning is een mix van ouder en jonger water. Met de koolstofmethode werd eerder bijvoorbeeld al vastgesteld dat het oudste water in Hoenderloo 4.500 jaar oud is.

De nieuwe dateringsmethode is tot stand gekomen in samenwerking met TNO, en met een subsidie van het ministerie van Economische Zaken. Vitens denkt na over verdere toepassing van de nieuwe techniek. Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland en levert drinkwater aan 5,4 miljoen mensen en bedrijven in de provincies Flevoland, Friesland, Gelderland, Utrecht en Overijssel en gemeenten in Drenthe en Noord-Holland.

Of registreer je om te kunnen reageren.