Home

Nieuws 8149 x bekeken 25 reacties

Verdaas: het was geen opzettelijke fraude of zelfverrijking

Den Haag – “Ik wilde simpelweg niet meer kilometers declareren door mijn keuze om in Zwolle te slapen. Achteraf bezien, op een heel onhandige manier.” Dat schrijft Co Verdaas, die vorige week opstapte als staatssecretaris van landbouw.

Via een e-mail geeft hij collega’s en vrienden uitleg over de situatie. Verdaas erkent dat hij een fout heeft gemaakt en dat hij daarvoor een hoge prijs heeft betaald. “De beeldvorming die daar nu overheen komt doet zeer”, schrijft Verdaas.

Om schoon schip te maken, heeft Verdaas besloten alle woon-werk-declaraties Nijmegen-Arnhem terug te betalen. “Ook de ritten die wel echt naar Nijmegen waren, omdat het ondoenlijk is om dat voor al die jaren van dag tot dag uit te zitten vogelen”, aldus Verdaas. Hij schrijft dat het om een bedrag gaat van tussen de 800 en 900 euro. “Het gaat dus niet om graaien, maar om onzorgvuldig of onhandig omgaan met declaraties, maar wel met de intentie het goede te doen”, schrijft Verdaas.

Hij wijst erop dat hij regelmatig inkomsten van gastlezingen of commissievoorzitterschappen direct in de provinciekas stortte, ook als dat volgens de regels niet perse hoefde. “Dat gaat om duizenden euro’s. Als je wilt graaien, maak je volgens mij andere keuzes”, schrijft Verdaas.  “Je kunt me dom of stom of onhandig noemen en met die kwalificaties heb ik dan ook geen moeite. Maar het was geen opzettelijke fraude of zelfverrijking. Terwijl dat wel het beeld is dat in de media overheest.”

Verdaas trad vorige week af, nadat duidelijk was geworden dat hij als gedeputeerde van Gelderland andere ritten had gedeclareerd (Arnhem-Nijmegen) dan daadwerkelijk waren gereden (Arnhem-Zwolle).

Laatste reacties

 • harrie weusthuis

  Wees dan een kerel en weiger wachtgeld

 • blondie10

  We zullen maar even wachten tot half januari. Uit dat onderzoek kan nog wel eens meer gaan CO-men

 • Albert Hoekerswever

  we hebben in dit land de verkeerde focus. Natuurlijk is het niet slim wat Verdaas heeft gedaan, maar het wordt neergezet als een misdrijf terwijl het feitelijk om 800 euro gaat, wat ie uiteraard ook moet terugbetalen. Waar niemand over heeft is de goede bestuurder die we met Verdaas verliezen, een van de weinigen met een echte visie? Welke schade is hiermee voor het landbouwbeleid ontstaan? We zijn sterk in centengemier en vingerwijzen, maar missen het grotere plaatje. Alleen maar focus op wat niet deugt, terwijl we niet bewust zijn hoe minimalistisch we bezig zijn. Dit is geen economische crisis, dit is een bewustzijnscrisis en we hebben met elkaar nog niet half door dat het huidige economische systeem op de helling gaat. Ga zo door!

 • moet je eens proberen bij het UMV

 • ik bedoel UWV

 • tessa2010

  Hij zal vast niet de enige zijn die fraudeert in Den Haag!!! Jammer Co,dat je zo stom bent geweest,die 800 euro is een makkie voor jou,gezien je riante wachtgeldregeling!!! Weiger dat wachtgeld,dan maak jij je enigzins nog geloofwaardig!!!

 • woudloperarend

  Een rit van Arnhem naar Zwolle zal ca. 80 km zijn? Deze werkelijk gereden afstand wordt niet gedelareerd! In plaats daarvan wordt er maar 25 km gedeclareerd! Afstand Arhem naar Nijmegen (ca 25km).
  Ik wou dat alle bestuurders en grootverdienrs zo 'eerlijk' waren.

 • mldijkstra

  Niet slim, maar een stuk minder tenenkrommend dan ene Mauro een briefje toeschuiven om mee naar het voetballen te gaan.

 • Peterrrs

  Helemaal een met Woudloperarend (8.21)
  Ik weet absoluut niet of Verdaas een aanwinst is (geweest) voor de politiek, maar iemand aanvallen op deze 'misstap' is te zot voor woorden.
  In de kamer en de politiek wordt gelogen en bedrogen dat het een lieve lust is (hoeveel minderjarige azielzoekers waren er ook alweer? Wat zijn ook alweer de kosten van het asielbeleid? Hoe succesvol is het stedenbeleid) maar iemand die te weinig (!) kilometers declareert moet hangen.

 • Gert Groot

  Een foutje gemaakt. Goh, Goh,
  Maar achteraf blijkt het juist zo, dat er veel minder kilometers opgegeven waren.
  Arnhem Oosterbeek, Nijmegen,. Schei toch uit stelletje muggenzifters. Dit is toch veel korter dan Arnhem-Zwolle. Dhr.Verdaas is nog niet goed een paar maanden in beeld, om deze zware crisis onder de veeteelt-boeren en akkerbouwers op te lossen, en hij mag, helaas alweer vertrekken. Door wantrouwen van een looserige en mislukte ambtenaar, die zijn baantje eigenlijk hadden willen hebben.
  Hij was de regeringskas juist aan het spekken en niet aan het bestelen.
  Ger Groot.

 • alco1

  In de reacties is weer duidelijk op te maken wie partij aanhangers van Verdaas zijn en wie niet.

 • coen

  # alco, dit heeft niets te maken met voor of tegen Verdaas, maar gewoon de feiten nuchter bekijken.
  ben wel met je eens dat Mauro of asielziekers hier niets mee te maken hebben.

 • kiepel

  700 ritten en dan maar 800 euro terugbetalen? Dit lijkt me niet de juiste informatie. Uitzoeken dus!

 • albertwillem

  Als het maar om 900 euro in meerdere jaren gaat is het te dom om er zelfs maar over te praten. Vreemde zaak dus......

 • Marco22

  Als je 1% eigenaar van pand bent in Arnhem en die adres opgeeft als woonadres en int eggie in Zwolle gaat wonen. En alle reiskosten daarvoor gaat declareren dan ben je bewust de boel aan het flessen. Of het om 800 of 1miljoen euro gaat maakt principe niets uit.
  En by the way als boeren hun meitelling niet goed invullen of een kruisje vergeet te zetten. Zeg men dan ook 'geef niks joh doen we niet moeilijk over'. Dan wordt je ook enorm gekort en getrakteerd met een AID controle.
  Kan ik dan ook zeggen dat 'de regels worden te strak gehanteerd'?

 • Noordam2

  als de overheid altijd redelijk was zou ik ook zeggen ,zand erover, maar hij heeft bewust en met zijn volle verstand de boel bedonderd en dan heeft agmmac volkomen gelijk.
  mijn schoonvader is 90 en krijgt een brief van de sociale verzekeringsbank die vol staat met dreigementen en 100% boete's als hij al of niet perongeluk iets verkeerd opgeeft. de man was en is helemaal van slag, ondanks dat wij hem vertellen dat hij niets fout doet.Hij kan reageren via www.svb.nl, een man van 90 beste mensen DAT is nu onze overheid 2012 en dan krijgt onze vriend Verdaas nog een schouderklopje van onze o zo sociale koningin en een paar ton aan euro's om de eerste maanden door te komen. het is zo krom als het maar kan zijn

 • Nines

  Eens met de eerste reactie: wees een vent en weiger dat wachtgeld.
  Ten tweede eens met agmmac in #15. Het gaat om het principe. Hij heeft een voorbeeldfunctie. Ik snap niet dat zo'n man nog op zo'n functie is gezet als deze informatie van te voren bekend is. Men kan toch op de klompen aanvoelen dat daar reuring over komt.. Ach jah.. dat is het probleem ook van die 'geleerden'. Ze dragen nette schoentjes, dan voelen ze het niet op de klompen aan.

 • jandv20

  ja daag, jullie stelen alleen maar.

 • info988

  Volgens mij ging het in eerste instantie helemaal niet om de kilometervergoeding. Het ging er om dat als je voornamelijk in Zwolle (Overijssel) woont, je niet in de Provinciale Staten van Gelderland mag zitten. Daar ging het om, maar voor de media is het aansprekender om het over geld en vermeend graaien te hebben. Dat spreekt het publiek meer aan!

 • wiljo

  Ze hadden hem zijn ontslag moeten weigeren,
  en Verdaas 4 jaar lang 25% moeten korten op zijn inkomen.
  Dat gebeurt ook met agrariers die een klein foutje maken.
  En hadden we zo de schatkist met een paar ton kunnen spekken.

 • gerstiroma

  wilo@ mee eens nu er weer een andere gezocht moet worden en wachtgeld betaald word kost het onze samenleving meer geld en zodoende kon hij mooi boeten voor zijn daden, want eervol ontslag past natuurlijk totaal niet en bestuurlijke capaciteiten schijn hij wel te hebben al zet ik wel een een groot vraagtenken bij een vegitariër als staatsecretaris van (veehouderij) landbuw

 • agratax2

  Het gaat hier niet over GELD het gaat over niet nakomen van contractuele afspraken. Gedeputeerden van Gelderland wonen in de Provincie. Punt uit. Dus wil de heer Verdaas in Zwolle, Overijssel, blijven wonen dan geen Gedeputeerde worden in Arnhem. Afspraken zijn afspraken!!! Ook voor een politicus

 • agropak

  Las dat zijn afscheid feestje bij gedeputeerde staten ook nog eens 6000 € gekost heeft. Leve de belastingbetaler

 • joannes

  Met geld van de burgers is het goedkoop afscheid vieren! Zelfs frauderende politicy krijgen/ nemen uit die kas. Wanneer er tekorten zijn verhogen ze de belastingen!
  Een boer, die afscheid moet nemen, krijgt niets, en moet zijn feestjes zelf betalen!

 • politiek

  Zonder meer terecht dat hij weg is. Geen opzettelijke fraude of zelfverrijking ? . Dan was het dus een incident ?. Dat soort termen en bewoordingen worden er al te vaak gebruikt in de veehouderij !.
  Hopenlijk is zijn opvolger wel clean en heeft hij/zij het streven om clean te blijven.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.