Home

Nieuws 835 x bekeken

Veel claims MF Global afgehandeld

New York – Bijna alle klanten van het handelsbedrijf van het failliete MF Global hebben een deel van hun geld terug. Nog 200 van de 28.000 van het ooit vermaarde graanhandelshuis en 'clearinghouse' hebben uitstaande claims.

Dat meldt 'trustee' James Giddens, die door het Amerikaanse ministerie van justitie is aangesteld om over een ordentelijk bankroet te waken.

“We zijn in een kritieke fase van onderhandelingen en in potentie, rechtsgang, hier”, aldus Giddens in een verklaring. Hij verwacht dat in de komende paar maanden duidelijk wordt of het geld nog komt. Tot nu toe is 4,9 miljard dollar uitbetaald aan voormalige klanten, in de VS ook vaak boeren die zelf hun graan verhandelen. Giddens claimt nog voor 1,2 miljard dollar aan bezittingen vast te houden die kunnen worden ingezet.
MF Global had naast een handelshuis een clearinghouse dat op de termijnmarkt Chicago contracten afhandelt voor andere partijen. De faillissementen worden afzonderlijk afgehandeld door Giddens, die ook trustee is in het bankroet van de zakenbank Lehman Brothers, dat in 2008 de aanzet gaf tot de financiële crisis. De toenmalige topman van MF Global Jon Corzine trachtte het bedrijf om te bouwen tot een soort zakenbank.
Toen het bedrijf failliet ging, bleek 1,6 miljard dollar aan geld van derdenrekeningen 'vermist', deels door speculatie van MF Global met Europese staatsobligaties. De Democraten in het Huis van Afgevaardigden, vergelijkbaar met de Eerste Kamer in Nederland, dringen aan op harde actie richting MF Global, omdat het bedrijf de speculatie met staatsobligaties bewust verborgen hield voor toezichthouders.
MF Global ging in november 2011 failliet. Doordat de wetgeving in de VS verschilt van de Canadese, wisten Canadese klanten binnen tien dagen hun tegoeden terug te vorderen. Vanwege het failliet van MF Global, dat voor de graanwereld als een volstrekte verrassing kwam, wordt nu gewerkt aan striktere regels en samenvoeging van de toezichthouders van de grondstoffenhandel en effecten.

Of registreer je om te kunnen reageren.