Home

Nieuws 2903 x bekeken 6 reacties

Transportmaatregelen maken Frans voer duurder

Parijs – Terwijl aan alle kanten wordt geprobeerd de gestegen voerkosten voor veehouders in Frankrijk wat binnen de perken te houden, leiden twee maatregelen op het gebied van het vrachtvervoer er juist weer toe dat die kosten zullen toenemen.

''Wij vragen een uitzondering op die maatregelen omdat de veehouderij er geen extra kosten meer bij kan hebben.'' Dat zeggen Coop de France, de koepelorganisatie van Franse coöperaties, en de vleesbond SNIA in een verklaring. Het gaat de organisaties in de eerste plaats om nieuwe technische eisen rond het maximale laadgewicht van 44 ton voor vrachtauto's. Dat laadgewicht is een tijd geleden al opgetrokken voor agrarisch vervoer zoals van voer, suikerbieten of aardappelen, maar die maatregel gaat nu gelden voor alle vrachtvervoer.

Tegelijk wordt de maximale belasting van de aangedreven as echter teruggebracht waardoor transporteurs van veevoer in de praktijk juist weer minder mee kunnen nemen. Coop de France en SNIA vragen voor die maatregel in ieder geval een lange overgangstermijn voor voertransporten.

Daarnaast wordt in Frankrijk volgend jaar een milieuheffing voor vrachtverkeer ingevoerd. Het is de bedoeling dat de transporteurs die kosten doorberekenen aan hun afnemers maar dat is volgens de beide organisaties in de veesector niet haalbaar. ''De levering van veevoer zal ernstige gevolgen ondervinden. We voorzien een toename van gemiddeld een euro per ton voor veevoer. In sommige gevallen kan dat oplopen tot 4 euro per ton. Dat is onmogelijk op te vangen voor veehouders die het water toch al tot de lippen staat.''

Laatste reacties

 • trekker123

  Als de toekomst van de Franse veehouderij afhangt van een Euro per ton veevoer dan ben ik benieuwd hoe lang ze het nog volhouden. En zeker bij 4 Euro per ton is er veel reden om in aanmerking te komen voor een algehele uitzondering op alle regels die voor de rest van de economie gelden. Laat me niet lachen.

 • arkova

  trekker 123,pas maar op,er staat ons ook nog zat te wachten!

 • hulsteins

  In NL laten de (melk)veehouders zich zonder een kik te geven de rode dieselkorting door hun neus boren. Geen protest ? Op naar de volgende beperking!

 • trekker123

  Leuk of niet leuk, voor zover ons nog een en nader te wachten staat is dat echt niet alleen in de landbouw.

 • PluimveeBrabant

  Het gaat om het principe, i.p.v. verder bezuinigen op luxe, worden schaamteloos de lasten verhoogd voor de bedrijven en burgers die nog wel fysiek produceren. De verhouding actieven<->inactieven wordt hier echt niet gunstiger van, het wordt steeds aantrekkelijker om minder actief te worden.

 • ed12345

  Niet mekkeren kom naar canada Ik mag tot64.5 ton wegen en betaal voor de diesel ong $1,20 per ltr dat is zo grofweg net onder de euro per ltr Maar dat is helaas met twee opleggers een 4 asser is ook maar 57.5 Ton

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.