Home

Nieuws 354 x bekeken

Schmallenberg komt in heel Groot-Brittannië voor

Worcester – De Britse diergeneeskundige dienst AHVLA heeft de aanwezigheid van het Schmallenberg-virus vastgesteld op in totaal 976 veehouderijen. Die zijn inmiddels verspreid over vrijwel alle counties ofwel provincies van Groot-Brittannië.

Het Schmallenberg-virus komt volgens de laatste opgave voor op 686 bedrijven met rundvee en 290 schapenhouderijen. Het totale aantal boerenbedrijven ligt lager, omdat het in een aantal gevallen om veehouders met zowel runderen als schapen gaat. Bij runderen is de besmetting in verreweg de meeste gevallen serologisch, dat wil zeggen op basis van een bloedtest, vastgesteld. De testen betreffen bloedmonsters die naar de aangewezen laboratoria zijn gestuurd door vee-artsen wegens klinische of andere verschijnselen die Schmallenberg doen vermoeden. ''Er worden geen willekeurige bloedonderzoeken gedaan naar Schmallenberg, daar moet altijd een aanleiding voor zijn,'' aldus een woordvoerder van de AHVLA. Bij schapen ging het in 236 gevallen om bij de geboorte misvormde lammeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.