Home

Nieuws 1013 x bekeken

Rollade en chips voor kerst in voedselpakket

Amsterdam - Een rollade, een stuk kaas, chips, roomboter, chocolade en tonijn. Voor veel mensen normale kost aan de kerstdis, maar voor de armeren in het land een luxe.

Ook dit jaar zit er in de pakketten voor kerst van de voedselbanken allerlei lekkers. ,,Mensen hebben er soms speciaal hun keukenkastje voor uitgeruimd en komen de etenswaren in een tasje brengen'', zegt Ellie Goemans van de voedselbank in Amsterdam.

De 1.500 klanten van de hoofdstedelijke voedselbank hebben kerstpakketten van KLM en groothandel Makro gekregen. En een flink aantal bedrijven besluit toch te doneren, weet Goemans. Dat is ook wel nodig want met de inzameling van kerstpakketten loopt het volgens haar nog niet echt storm. ,,Veel bedrijven doen niet meer aan kerstpakketten. Mensen kunnen nu vaker iets uitzoeken op internet.''

In Leeuwarden loopt de inzameling van kerstpakketten als ,,een trein'', zegt vrijwilliger Frans Hoogland. ,,Het is boven verwachting. We kunnen alle 325 klanten voorzien van een kerstpakket.'' Ook in Almelo constateert Henk Zielhuis, voorzitter van de voedselbank, dat er niet minder dan andere jaren wordt geschonken. ,,We hebben weer mooie pakketten kunnen samenstellen. Daar sparen we ook een beetje voor. Zo zit er een rollade in en een lekker stuk kaas.'' In Almelo doen 175 gezinnen een beroep op de voedselbank.

,,In de regio Rotterdam boffen we enorm'', stelt Clara Sies, oprichter van Voedselbanken Nederland. Fabrikant Unilever heeft 5.500 kerstpakketten samengesteld. ,,Zo'n 400 man, van de directie tot het grondpersoneel, heeft in shifts van 2 uur 3 dagen lang hieraan gewerkt'', aldus Sies. Het inzamelen van kerstpakketten van particulieren loopt volgens haar ,,best aardig''.

Naast het doneren van voedsel heeft radiozender Q-music de afgelopen tijd ruim 84.000 kerstcadeaus ingezameld voor alle voedselbanken in het land. Het lukt volgens Sies niet meer al deze giften nog te verwerken voor de kerstdagen. ,,Die bergen krijgen we helaas niet meer weg.''

De voedselbank in Utrecht kan de 550 gezinnen ook blij maken met een extraatje voor kerst. ,,We hebben eind november in samenwerking met alle Albert Heijn-winkels een grote inzamelingsactie gehouden, waarbij mensen extra producten konden kopen en achterlaten'', vertelt woordvoerder Willem Lammerink. De supermarktketen levert bovendien voor alle voedselbankklanten een kerstpakket.

Of registreer je om te kunnen reageren.